muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Daniel Francois Esprit Auber

Daniel Francois Esprit Auber geb. Caen 29-1-1782 - gest. Parijs 13-5-1871
Frans componist

Auber besloot pas op 22-jarige leeftijd om een muziekcarrière te beginnen nadat hij eerder in Engeland aan een handelsopleiding was begonnen.

In 1806 sloot hij zich als compositeur aan bij het gezelschap van de 'Kinderen van Apollo'.

Luigi Cherubini ontdekte Aubers talent en nam hem aan als leerling. Hier deed hij de compositorische vakkennis op voor zijn in totaal 49 operacomposities, het vioolconcert (1808), de mis uit het jaar 1812 en de vier niet uitgegeven concerten voor cello (1869), welke Aubers laatste composities waren.

Na een serie onbelangrijke werken was zijn eerste belangrijke werk de opera Le Maçon, die hem tot de voornaamste vertegenwoordigers van de Franse opéra comique maakte en gelijke van Boieldieu.
Dit was ook te danken aan de librettist Eugène Scribe, die een enorme kennis van het theater had en van de smaak van het publiek en met wie Auber sinds 1823 samenwerkte; deze samenwerking duurde meer dan 30 jaar.

In 1828 componeerde Auber een opera seria, La muette de Portici, die de revolutie van 1830 in Frankrijk voorspelde en de bloei van de grand-opéra aankondigde. Deze opera werd door een opvoering in de Muntschouwburg in Brussel ook belangrijk voor Nederland, aangezien de opvoering en het enthousiasme van het publiek een directe aanleiding vormde tot de Belgische opstand en leidde tot de afscheiding van de Zuidelijke Nederlanden en het ontstaan van het koninkrijk België.
In de muziekdramatische kunst is deze opra belangrijk omdat er voor het eerst in de titelrol niet gezongen maar geacteerd werd. Auber herhaalde dit experiment in zijn opera Le Dieu et la Bajadère, waarin de hoofdpersoon een zwijgende danseres is (Taglioni). Hij verwierf blijvend triomf met de opera Fra Diavolo (1830).
Zijn een na laatste opera componeerde hij toen hij 86 was Le premier jour de bonheure.

Vanaf 1842 tot aan zijn dood werd hij directeur van het in 1795 gestichte Parijse conservatorium.

In 1857 benoemde Napoleon III hem tot keizerlijk hofkapelmeester. Wagner, die zijn Muette de Portici wel bewonderde verzette zich in zijn Ges. Schriften, Erinnerungen an A. tegen Aubers dictatuur in de Franse muziek.

Werken: verder o.a.: Gustav III (1833); Le cheval de bronze (1836); Le domino noir (1837); Rèves d'amour (1869); balletmuziek


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.