muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Daniel de Lange

Daniël de Lange

Daniël de Lange geboren Rotterdam 11-7-1841, gestorven Point Lorna, Calfornië, 31-1-1918
Nederlandse componist, dirigent en violoncellist

De Lange kreeg orgellessen van zijn vader Samuel L Sr. en compositielessen van Johannes Verhulst. Daarna studeerde hij cello bij Simon Ganz in Rotterdam en bij A. Servais in Brussel (1855-58). Hierna maakte de Lange gedurende vijf jaren concertreizen met zijn broer Samuel door Oostenrijk en Polen.

In 1865 vestigde hij zich in Parijs waar hij organist en koordirigent werd van de gemeente De la Chaussée Montrouge en later muziekmeester bij de vrije gemeente van Athanase Coquerel. Tevens was hij dirigent van een Duits mannenkoor en leraar compositie.

In 1871 kwam hij naar Amsterdam waar hij leraar werd aan de Toonkunst Muziekschool. In 1884 stichtte hij samen met o.a. J. Röntgen het Amsterdams Conservatorium waarvan hij ook directeur was van 1894 tot 1912. De Lange was lid van het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Muziekgeschiedenis en van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. In 1881 vormde hij het A Cappella Koor, de voorloper van het Nederlands Kamerkoor van Felix de Nobel, voor het uitvoeren van oude Nederlandse vocale muziek, waarmee hij concertreizen maakte door Midden- en West-Europa en daarbij voor het eerst de aandacht vestigde op de muziek van de zgn. Nederlandse scholen.

De Lange schreef muziekkritieken in Het Nieuws van de Dag. Niet alleen als dirigent, maar ook als criticus toonde hij zich steeds zeer vooruitsrevend. In 1913 vertrok hij naar de Verenigde Staten waar hij zich aansloot bij de theosofische gemeenschap van Catherina Tingley in Point Loma, Californie.

In 1868 componeerde De Lange het Requiem voor gemengd dubbelkoor en dubbel solistenkwartet dat pas op 27 mei 1993 in het Musée d' Orsay te Parijs zijn première beleefde met het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Uwe Gronostay. Verder schreef hij een aantal werken voor mannenkoor, cantates voor koor met orkest, liederen, kamermuziek, ouvertures, een symfonie en een opera.

In 1893 werd De Lange benoemd tot Ridder in de [Orde van de Nederlandse Leeuw].

Bron: o.a. catalogus.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.