muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dance

Dance (algemeen)

Hoewel veel popmuziek betiteld kan worden als dansmuziek, heeft dance als genre specifiek betrekking op grotendeels elektronische muziek die speciaal bedoeld is om de dansvloer vol te krijgen en die zich richt op de bijbehorende clubcultuur. Die cultuur ontstond in de discotheken van de jaren zestig en kreeg in het daaropvolgende decennium een eigen soundtrack met de komst van de discomuziek.

Dance als genre
Als genre-aanduiding werd de term dance pas gemeengoed in de jaren tachtig, toen nieuwe stijlen als house en zijn afgeleiden hun intrede deden. Dance is in Nederland een veel gebruikte verzamelnaam voor alle soorten elektronische dansmuziek. Het belangrijkste kenmerk is dat de muziek dus grotendeels gemaakt is met elektronische muziekinstrumenten en meestal niet 'live' gespeeld kan worden. De meeste dance stijlen kenmerken zich doordat de melodie eenvoudig is en in een 4/4 maat gespeeld wordt. Ook worden melodieƫn vaak herhaald en bevatten de meeste dance platen een een bassdrum. Soms worden oude nummers bewerkt en soms worden ook akoestieke instrumenten toegevoegd aan de muziek.

Stijlen
Dance kent veel stijlen, die elkaar kunnen overlappen, variƫrend van heel soft (Ambient en Lounge) tot keihard en snel (Hardcore en Schranz), van minimalistisch en eentonig (minimal en techno) tot melodieus (trance) en bombastisch (industrial). Veel subgenres zijn puur elektronisch en instrumentaal (electro), terwijl andere genres juist veel vocalen en akoestische instrumenten bevatten (house).

In de Nederlandse en Vlaamse hitlijsten zijn vooral de stijlen eurodance, house en trance dominant, hoewel er sinds ongeveer 2003 ook veel electro platen in de hitlijsten staan.

Geschiedenis
De eerste dance stijlen zijn ontstaan begin jaren '80 in de Verenigde Staten en vloeiden voort uit de toen populaire disco, new age en synthesizer muziek. House en techno worden beschouwd als de oudste stromingen, uit welke de meeste andere stromingen zijn ontstaan. Eind jaren '80 waaiden deze stromingen over naar Europa en begin jaren '90 kwamen veel dance platen in de Europese hitlijsten. Uiteindelijk werd de stroming in Europa vele malen populairder dan in de VS, waar dance altijd in de underground bleef. Ook ontstonden er bij de opkomst van dance veel clubs die zich uitsluitend richten op dance, zoals de Roxy (Amsterdam), Nighttown (Rotterdam) en Cherry Moon (Lokeren). Eind jaren '90 ontstonden er zelfs enorme festivals (houseparties) waar duizenden mensen op af kwamen, zoals de Love Parade (Berlijn), Dance Valley (Spaarnwoude) en I Love Techno (Gent).

Begin jaren '90 werd in Nederland house als verzamelnaam gebruikt voor dancemuziek. Dit leidde echter tot verwarring, omdat house ook de naam is van een subgenre. In veel andere landen wordt techno of rave als verzamelnaam gebruikt.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Dance

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.