kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dan Fogelberg

Believe In Me - Dan Fogelberg Live!

Daniel Grayling Fogelberg geboren Peoria, Illinois (VS), 13 augustus 1951, overleden 16 december 2007
Amerikaans singer-songwriter

Daniel Fogelberg is de jongste van de drie zonen van Lawrence en Margaret (Young) Fogelberg. Na de 'high school' in 1969 studeerde hij theaterkunst aan de Universiteit van Illinois in Champaign.

In 1972 maakte Dan Fogelberg als singer-songwriter zijn debuut met het door Norbert Putnam geproduceerde album Home Free. De muziekstijl van Dan Fogelberg is te omschrijven als folkrock met daarnaast invloeden vanuit de jazz, klassieke en bluegrass muziek.

In de Verenigde Staten brak hij in 1974 door als solomuzikant met het nummer Part of the plan van het door Joe Walsh geproduceerde album Souvenirs. In Nederland is het nummer Longer van het album Phoenix (1979) het meest bekend van Dan Fogelberg. Dit nummer wordt in de Verenigde Staten nog steeds veel gedraaid op bruiloften.

De dubbel-cd The Innocent Age (1981) is een cyclus autobiografische liedjes en bevat vier van zijn grootste hits in de Verenigde Staten: Leader of the Band, Run for the Roses, Hard To Say en Same Old Lang Syne.

Op High Country Snows (1985) keert Dan Fogelberg terug naar de traditionele bluegrass muziek en werkt op deze cd onder andere samen met Herb Pedersen, Al Perkins, Vince Gill en Chris Hillman. De cd's Twin Sons of Different Mothers (1978) en No Resemblance Whatsoever (1995) werden samen met de dwarsfluitist Tim Weisberg gemaakt, deze cd/lp was een ware millionseller in de VS.

Dan Fogelbergs laatste cd verschijnt in 2003, Full Circle.

In mei 2004 werd bij Fogelberg gevorderde prostaatkanker ontdekt. Na de diagnose concentreert hij zich vooral op zijn gezin en zijn vrouw Jean. Dan Fogelberg overleed op 16 december 2007 op 56-jarige leeftijd aan deze ziekte.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Dan_Fogelberg.Pageviews vandaag: 8.