muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Damon Albarn

Damon Albarn (23 maart 1968, Londen) is een zanger en musicus. Hij is vooral bekend als frontman van de britpopband Blur en als zanger van Gorillaz.

In zijn jeugd leerde Albarn het bespelen van de gitaar, piano en viool. Hij raakte al jeugdig bevriend met Graham Coxon, met wie hij later in Blur zou spelen. Maar eerst speelde Albarn nog in het bandje Two's a crowd en won verschillende scholierenprijzen. Op de universiteit kwam hij Coxon weer tegen, en samen met Alex James en Dave Rowntree richtten ze de band The Circus op; het latere Blur.

Albarns eerste bekende solowerk is het nummer Closet romantics op de soundtrack van de film Trainspotting. Hij maakte zijn filmdebuut in Face (Antonia Bird).

Sinds 2000 zit Albarn ook in de 'virtuele' hiphopband Gorillaz. Het nieuwste project (sinds 2006) van Albarn heet The Good, The Bad And The Queen.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Damon_Albarn

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.