muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Daan MannekeDaan Manneke geboren Kruiningen (Zeeland) 7-11-1939
Nederlands componist en organist

Daan Manneke kreeg zijn eerste muzieklessen van Adriaan Kousemaker, muziekdocent en -uitgever in Goes. Vanaf 1959 volgde een muziekstudie aan het Brabants Conservatorium te Tilburg, waar hij orgel studeerde bij Huub Houët en Louis Toebosch en compositie bij Jan van Dijk. Hij vervolgde zijn orgelstudie bij Kamiel D'Hooghe in Brugge en Brussel en compositie bij Ton de Leeuw in Amsterdam. Hij rondde zijn compositiestudies af met de Prijs voor compositie.

Van 1958 tot 1969 was hij organist aan de St. Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. Verder gaf hij vele concerten en recitals in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

In 1967 won Manneke de Prijs voor jonge Zeeuwse kunstenaars van de Provincie Zeeland.

Ton de Leeuw bracht Manneke in contact met Olivier Messiaen, bij wie hij ook enige lessen volgde.

Sinds 1972 is Daan Manneke verbonden aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Eerst als docent improvisatie en analyse van de 20ste-eeuwse muziek en sinds 1986 als docent hoofdvak compositie.

In 1976 was Daan Manneke oprichter en dirigent van het kamerkoor Cappella Breda, een koor waarmee hij talrijke - ook voor zijn denken over muziek - belangrijke programma's heeft gebracht en brengt, van Venetiaanse dubbelkorigheid tot Bruckner, Arvo Pärt en onbekende Renaissance-componisten.

In 1977 won Manneke de Fonteyn-Tuynhoutprijs voor Three Times, in 1980 won hij de Hilvarenbeekse Muziekprijs voor Pneoo, in 1985 de Tilburgse compositieprijs voor Er vallen stukken en in 1999 de Cultuurprijs van de Provincie Noord Brabant.

Als componist schreef hij zijn meeste werken in opdracht, een groot en veelzijdig oeuvre van meer dan 150 werken.

Naast diverse artikelen in verschillende muziektijdschriften schreef Manneke in 1977 Omgaan met muziek Werkboek voor eigentijdse improvisatie. Een boek waaruit grote belangstelling blijkt voor de opleiding van jonge musici. Een belangstelling die ook blijkt uit Signalen van veraf en dichtbij, een serie van ruim veertig korte stukken voor kleine ensembles (1981). In 1978 schreef hij Werkboek voor improvisatie en groepscompositie.

In 1998 schreef Heino Vergouwen de scriptie Offertoire sur les grands jeux, een analyse van Daan Manneke's orgelwerken (Rijksuniversiteit Utrecht). In 1999 verscheen bij Donemus een brochure over Daan Manneke, geschreven door Gerard van der Leeuw (ISBN 90-74560-37-7).

Bronnen: oa www.webpodium.nl, www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.