muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Czeslaw MarekCzeslaw Józef Marek geboren 16.9.1891 in Przyemysl, gestorven 1985
Pools pianist, componist en muziekpedagoog

Marek studeerde in Wenen bij Hermann Graedener, was privé-student van Theodor Leschetizky en studeerde compositie bij Karl Weigl. Later studeerde hij in Straßburg bij Hans Pfitzner.

In 1914 werd hij docent piano in Lwów, maar vanwege de invasie van de Duitsers drie maanden later, waren Marek en zijn ouders gedwongen om te vluchten naar Praag, waar hij werd geholpen door Alexander Zemlinsky.

In januari 1915 reisde Marek naar Zwitserland en vestigde zich in Zürich, waar hij bevriend raakte met Busoni en trouwde met de violiste Claire Hofer. Hij was verbonden aan het conservatorium als leraar. Tot 1924 probeerde hij een carrière als pianist op te bouwen en maakte hij vele concertreizen. Marek bleef les geven en had vele beroemde pianoleerlingen en zijn composities behoorden tot de meest succesvolle, wat betreft Europese uitvoeringen van een Poolse componist in de twintiger en dertiger jaren.

Van 1929 tot 1930 was Cseslaw Marek directeur van het Staatsconservatorium te Poznán (Posen), daarna vestigde hij zich weer in Zwitserland. Hij stopte met componeren in de veertiger jaren, maar in 1972 publiceerde Marek Lehre des Klavierspiels over de kunst van het pianospelen. Het eerste deel van dit werk verscheen oorspronkelijk in 1961, onder de titel, Was ist "musikalisch"?.

Czeslaw Marek stierf in Zürich, toen hij 94 jaar was. In de late jaren negentig werd bijna zijn volledige werk uitgegeven op CD.

Werk: Triptychon (1913, herzien 1923), een Sinfonietta (1916), Sinfonia (1927), Serenade voor viool en orkest (1918); kamermuziek; pianomuziek; liederen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.