muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cyril Meir Scott

Brits componist, schrijver, dichter en occultist, geboren Oxton 27 september 1879, gestorven Eastbourne 31 december 1970.

biografie
Cyril Scott krijgt al vroeg pianoles en het bezoek aan een concert van Paderewski in Liverpool geeft voor hem de doorslag om musicus te worden. In 1891 op zijn twaalfde jaar reist Scott onder begeleiding van een Engelse huisleraar naar Duitsland en studeert aan het Hoch conservatorium in Frankfurt. Hij studeert piano bij Lazzarro Uzielli, een leerling van Clara Schumann en theorie bij Engelbert Humperdinck. In 1893 keert Scott terug naar Engeland, waar hij zijn algemene privé-schoolopleiding voortzette en in Liverpool pianolessen nam bij Steudner Weising.

Op zijn zestiende jaar gaat Scott opnieuw naar Frankfurt en studeert drie jaar lang compositie bij Iwan Knorr, een leerling van Moscheles, Richter en Reinecke. Hier komt hij in contact met Norman O'Neill, Roger Quilter, Percy Grainger en Balfour Gardiner, die evenals hij tot de zogenoemde "Frankfurt Group" behoren. Een cirkel van componisten die aan het Hoch conservatorium studeert. Hij ontmoet eveneens de Duitse dichter Stefan George, die zijn literaire interesse opwekt en hem in contact brengt met de schilder Melchior Lechter, die zijn interesse in het occultisme opwekt. Ze hebben beide een diepe invloed op zijn leven.

In 1898 keert Scott terug naar Engeland en vestigt zich in Liverpool, waar hij concerteert als pianist en piano-onderricht geeft, ook begint hij naam te maken als componist. Hij ontmoet Charles Bonnier, professor in de Franse literatuur aan de universiteit van Liverpool, die hem inspireert tot het schrijven van poëzie.

In 1900 wordt zijn Eerste Symfonie in Darmstadt in première gebracht. Rond deze tijd begint hij te dichten. Hans Richter dirigeert in 1901 Scott's Heroic Suite in Manchester en Fritz Kreisler neemt in 1902 de vioolpartij voor zijn rekening bij de Londense uitvoering van zijn Pianokwartet g-mol.

In 1902 ontmoet Cyril Scott de pianiste Evelyn Suart met wie hij een lang artistiek verbond onderhoudt. Zij is een voorvechter van zijn muziek en brengt vele van zijn werken in première. Ook introduceert zij hem bij de uitgever Elkin, bij wie hij de rest van zijn leven blijft. Evelyn Suart was ook een "Christian Scientist", waardoor Scott geïnteresseerd raakt in de metafysica. Scott droeg zijn Scherzo Op. 25 op aan Evelyn Suart. Haar dochter Diana Gould was een beroemde ballerina en de tweede vrouw van Yehudi Menuhin.

In 1903/04 bezoekt Cyril Scott Parijs, waar hij Fauré, Debussy en Ravel leert kennen. Debussy schrijft over hem: Cyril Scott is een van de uitzonderlijke kunstenaars van de tegenwoordige generatie. Andere prominente waarmee Scott betrekkingen onderhield waren H. G. Wells, George Bernhard Shaw en Stefan George. Met deze laatste onderhield Scott een nauwe vriendschap; hij zou later ook gedichten van George in het Engels overzetten. zijn Lyric Suite voor orkestopgedragen aan Melchior Lechter wordt uitgevoerd door het Bournemouth Municipal Orchestra onder directie van Scott.

Bij zijn terugkeer in Engeland raakt hij geïnteresseerd in Raja Yoga en dan in het occultisme.

In 1904/05 verhuist hij naar Londen sluit Scott zich (o.a. onder invloed van Annie Besant) bij de theosofische beweging aan en treedt in contact met helderzienden en occultisten.

In 1909 neemt hij zes van zijn eigen werken voor Welte-Mignon op.

Op uitnodiging van Alma Mahler resit Scott naar Wenen en concerteert eveneens in Frankfurt en Keulen. In 1920 onderneemt hij een concertreis naar de V.S en Canada.

In mei 1921 trouwt Scott met Rose L. Allatini, met wie hij twee kinderen krijgt, Vivien Mary Scott (geboren 1923) en Desmond Cyril Scott (geboren 1926). Samen met Rose bezoekt hij in 1922 Wenen, waar zij geboren is. Hij ontmoet eveneens in dit jaar Darius Milhaud. In 1947 scheidt hij van Rose.

In 1943 ontmoet hij Marjorie Hartston, die zijn levensgezellin blijft tot aan zijn dood.

De ontvangst van Scott's composities beperkte zich na het aanvankelijke succes van het begin van 20ste eeuw na de Eerste Wereldoorlog in toenemende mate tot zijn pianomuziek, terwijl grootschalige werken nauwelijks tot uitvoering kwamen. In 1962 speelde John Ogden de derde Klaviersonate in de Royal Academy of Music. In 1969 kreeg Cyril Scott een eredoctoraat van het Chicago Conservatory of Music, een onderscheiding die hij in eigen land nooit gekregen heeft.

Scott componeerde tot aan de laatste drie weken van zijn leven en stierf op eenennegentigjarige leeftijd. Tegen de tijd dat hij stierf werd er weinig aandacht aan zijn werk geschonken, nu komt de waardering voor zijn werk in sterke mate terug. Zijn Tweede Symfonie werd in 1903 door Sir Henry Wood in première gebracht tijdens een Prom Concert en werd extreem goed ontvangen, wat het des te onverklaarbaarder maakt dat er geen uitvoeringen op volgden.

muziek
Scott was een romanticist met enkele impressionistische kwaliteiten. Zijn behandeling van de harmonie en de pianowerken zijn een schildering van het exotische.
Mede onder invloed van Oosterse filosofie ontwikkelde hij zich tot een in harmonisch opzicht bijna oververfijnd componist, die ondanks zijn voorkeur voor onregelmatige, onklassieke melodiestructuur de klassieke vormen toepaste.

Zijn composities waren vooral in Engeland, doch ook in Duitsland en Oostenrijk enige tijd bijzonder geliefd.

Scott componeerde zo'n 400 werken, waaronder 4 symfonieën, 3 opera's, waaronder The Alchemist (Essen 1925), 2 pianoconcerten, 4 oratoria, soloconcerten voor viool, cello, hobo en cembalo, verscheidene ouvertures: Nativity Hymn (1913), Mystic Ode (1932), Ode to Great Men (1936), Hymn of Unity (1947), symfonische gedichten evenals talrijke kamermuziekwerken, koormuziek en liederen.

Tussen 1903 en 1914 schreef Scott meer werken voor piano dan welke andere componist ook met uitzondering van Scriabin. Hij werd door Eugene Goossens "Father of modern British music" genoemd en werd bewonderd door Debussy, Percy Grainger, Sorabji, Richard Strauss en Stravinsky. Soms werd hij de "de Engelse Debussy" genoemd.

literaire werken
Cyril Scott schreef naast zijn werk als componist en uitvoerder, operalibretto's, poëzie en proza. Hij was bijzonder geïnteresseerd in het occulte en in gezonde voeding. Hij beschreef zijn overtuigingen als een mix van wetenschap, filosofie en religie.

Hij is auteur van 41 boeken die naast muziek, bijv. Music: It's Secret Influence Throughout the Ages, 1933, ook thema's uit de filosofie, de esoterie bijv. Outline of Modern Occultism, 1953, alternatieve geneeskunde zowel als een eigen biografie omvatten.

websites:
www.cyrilscott.net,
www.naxos.com,
www.bach-cantatas.com,
de.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.