muziekbus
Dit artikel is 04-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cypriaan de Rore

Zuid-Nederlands componist, geboren Ronse 1515/1516, gestorven Parma 1565

Er is weinig bekend over de vroege periode uit het leven van Cypriaan de Rore. Het is mogelijk dat hij een leerling van Adriaen Willaert in Venetiƫ was evenals zanger aan de Sam Marco.

In 1546 werd De Rore maestro di capella bij hertog Ercole II d'Este in Ferrara. In 1558 keerde hij terug naar de Nederlanden naar Antwerpen. Hierna werd hij in 1561 hofkapelmeester in Parma. Toen Willaert in 1563 stierf volgde Cypriaan de Rore hem op als kapelmeester van de San Marco. Hij ging echter in 1564 alweer terug naar Parma, waar hij stierf.

Cypriaan de Rore was een talentvol componist van missen, motetten, psalmen, twee passies en madrigalen, welke gedeeltelijk afzonderlijk of in verzamelwerken verschenen. Vooral in zijn madrigalen paste hij vernieuwingen toe in harmonie, chromatiek en toonschildering, waardoor hij veel invloed uitoefende op zijn tijdgenoten.

Op zijn naam staat ook een van de oudste muziekuitgaven in partituur, madrigalen in 1577. Drie- en vierstemmige madrigalen van de Rore werden uitgegeven door G. Parker Smith in de Verenigde Staten.

website: www.dekenaat-ronse.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.