kunstbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Culture Club

was een Britse popgroep die vooral in de eerste helft van de jaren tachtig succesvol was
Boy George (echte naam George O'Dowd), een homo-travestiet uit Liverpool. Boy George was eerst lid van de groep Bow Wow Wow, de vroegere 'Ants' van Adam Ant. Later startte hij met Mikey Craig (bas) de groep In Praise of Lemmings. Toen Jon Juede zich bij het duo voegde werd de naam van de band omgevormd tot Sex Gang Children. De groep noemde zich Culture Club nadat Jon Moss (oorspronkelijk drummer bij Adam & the Ants) zich bij de groep aansloot. Juede werd al snel vervangen door Roy Hay.

In 1982 tekende Culture Club een platencontract bij platenmaatschappij Virgin Records. Hun eerste singles waren niet succesvol, maar hun internationale doorbraak kwam met het nummer Do you really want to hurt me, een nummer dat in Nederland de tweede plaats van de hitparade bereikte.

De groep scoorde in de periode hierop kort achter elkaar enkele grote hits. Hun grootste succes was het nummer Karma Chameleon, dat in veel landen, waaronder Nederland, een nummer 1-hit werd.

In [1983] heeft de Culture Club samen met Boy George meegespeeld in The A-team.

In 1985 stopte de groep tijdelijk. Boy George raakte in deze periode verslaafd aan heroïne. Ook stond zijn romantische relatie met collega Moss onder druk. In 1986 kwam de groep met een comeback-album, dat een middelmatig succes werd. In deze periode gaf Boy George toe verslaafd te zijn en werd hij gearresteerd voor het bezit van cannabis. Michael Rudetski, keyboardspeler bij de groep From Luxury to Heartache stierf aan een overdosis heroïne in het huis van Boy George, slechts enkele dagen nadat Boy George was gearresteerd.

Culture Club viel uit elkaar. Nadat hij zijn verslaving had overwonnen, begon Boy George een solocarrière, wat hem enkele kleine hits in Groot-Brittannië opleverde. Hij is nu vooral bekend als dj.

In 1998 kwam Culture Club weer bij elkaar. De groep scoorde in Groot-Brittannië enkele kleine hits. Er zijn geruchten dat de groep werkt aan een nieuw album, dat uit moet komen in 2005.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Culture_Club

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Eerste pageview van vandaag: 1