kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cubaanse muziek

De Cubaanse muziek maakt onderdeel uit van de Caribische muziek, en onderscheidt zich door haar specifieke stijlen.

Danzon
De danzon-stijl is een synthese van Franse Barokmuziek (met name door middel van het instrumentarium, bestaande uit: dwarsfluit, violen, altviolen, cello, contrabas en piano, aangevuld met timbales, claves en conga) en Afrikaanse muziek, die in de veertiger en vijftiger jaren van de 20e eeuw populair werd. De danzon is een instrumentale stijl, bedoeld om paarsgewijs op te dansen. Typerend voor de danzon is de clave cinquillo. In de jaren zestig werd een montuno slot gebruikelijk

Son
De son-stijl is een meestal meerstemmige gezongen muziekstijl, meestal met begeleiding van een of meerdere gitaren

Charanga
De charanga-stijl is de voorloper van de salsa. Charanga maakt gebruik van de instrumentale bezetting van de danzon, dus zonder koperblazers.

Mambo
De mambo is in de zestiger jaren ontwikkeld door onder andere Cachao.

Rumba
De rumba is de dansmuziek van de straat, waarbij de solist op de quinto (hoge conga) (op straat echter meestal een houten doos) ritmisch duelleert met de danser(s). De rumba heeft een eigen clave.

Salsa
De salsa-stijl is de opvolger van de charanga, en kenmerkt zich door de opzwepender tempi en luidere instrumenten. Ook het slagwerk is uitgebreider dan bij de voorgaande ontwikkelingen.

Songo
In de tachtiger jaren kwam de complexe songo-stijl in Cuba op, als reactie op de populaire Latin-Jazz, die vaak een (met name ritmisch) versimpelde Caribische muziek voorstelde.Er zijn verschillende instrumenten waamee je dit ritme kunt bespelen.

Santería
Santería is een religie waarin elementen uit de Yoruba cultuur versmolten zijn met elementen uit het Rooms Katholicisme. De muziek tijdens de santería-ceremonies (Batá) is pas in de jaren tachtig in de openbaarheid gekomen; daarvoor werd zij als geheim beschouwd. Dankzij de Santería zijn elementen en ritmes uit de Yoruba-cultuur bewaard gebleven, die in Afrika verloren zijn gegaan. De bekendste hymne is het Ave Maria Morena.

Centraal in de Santería staan de Batá-drums, die de ritmes van de orisha's vertolken.

Moderne muziek
De Cubaanse band Free Hole Negro op Festival Mundial. De bekendste Cubaanse componist is Leo Brouwer.

Onder de jongeren in Cuba is tegenwoordig rap en hiphop erg populair. De bekendste groep is Orishas. Deze groep bestaande uit 3 leden, brengt hiphop gecombineerd met salsa en rumba invloeden. In hun teksten is vaak verdoken kritiek te bespeuren op het huidige regime. Ook timba, een energieke en gecompliceerde muziekstijl met elementen uit traditionele cubaanse muziek, salsa, jazz, rock en hiphop, die de virtuositeit van de Cubaanse musici duidelijk naar voren brengt, is heel populair. De stijl ontstond eind jaren '80 met als baanbrekende band NG La Banda onder leiding van José Luis "El Tosco" Cortés.

Bekendheid
Cubaanse muziek is in Europa vooral bekend geworden door de Buena Vista Social Club. In navolging hiervan vergaarden ook solomuzikanten als Ibrahim Ferrer en Compay Segundo, Ruben Gonzalez en Pío Leiva hier succes. Ook de films Dirty Dancing 2: Havana Nights en The Lost City hebben bijgedragen aan de bekendheid van Cubaanse muziek.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Cubaanse_muziek


Pageviews vandaag: 74.