muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cristoforo Malvezzi

Cristofano Malvezzi geboren Lucca 27 juni 1547, gestorven Florence 22 januari 1599
Italiaans componist

Zijn muzikale opleiding kreeg Cristoforo Malvezzi vermoedelijk in zijn geboorteplaats Lucca.

Hij woonde in Florence vanaf 1551, waar hij in dienst was van de Medici's sinds 1562. Malvezzi bekleedde verscheidene organistenposten in de stad en gaf les, waaronder aan Jacopo Peri, die vaak wordt gezien als de uitvinder van de opera. Vanaf 1573 bekleedde Malvezzi de dubbele functie van maestro di capella aan de kathedraal zowel als aan S Giovanni Battista, wat de hoogste positie voor een musicus was in de stad.

Cristofano Malvezzi componeerde een boek met ricercari, 2 boeken met vijfstemmige- en nog een volgend met zesstemmige mam madrigalen, maar slechts twee kerkmuziek composities, een vreemd verzuim voor een componist die zo nauw aan de kerk verbonden was.

Vanwege zijn activiteit in Florence, de talrijke intermedi (tussenspelen) die hij schreef voor de Medici en andere leden van de aristocratie, zijn inzet aan een boek van ricercari voor Graaf Giovanni de' Bardi, en de inzet van een boek madrigalen voor Emilio de' Cavalieri, speculeert men vaak of hij een lid was van de Florentijnse Camerata, de groep progressieve muzikanten en dichters, die in een poging de oude Griekse muziek te herscheppen, de eerste monodie en uiteindelijk de eerste opera schiepen.

Of Malvezzi wel of niet lid was van de Camerata, zijn muziek behoorde tot de bekendste muziek in Florence.

Eén van de grootste composities van die tijd, een kolossale zetting van O fortunato giorno, die hij compononeerde voor een weelderig intermedio bedoeld voor een aristrocratisch huwelijk, is voor dertig aparte vocale partijen, verdeeld in zeven aparte koren. Sommige van zijn madrigalen zijn gescreven is monodische stijl, wat wederom een mogelijke connectie met de Camerata suggereert.

Verder leverde hij een belangrijke bijdrage bij het schrijven van de 3 tussenspelen bij de huwelijken van de Medici in 1579, 1585 en 1589. Verder werkten hier Luca Marenzio, Jacopo Peri, Emilio de' Cavalieri, Giovanni Bardi evenals Alessandro Striggio aan mee.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.