kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Courtney Love

Courtney Michelle Harrison, beter bekend als Courtney Love (San Francisco (Californië), 9 juli 1964) is een Amerikaans zangeres, gitariste en actrice.

Love was de zangeres van de band Hole, en begon daarna aan een solocarrière. Ze doet af en toe werk als model en actrice. Love is de weduwe van Kurt Cobain (1967-1994), zanger van de band Nirvana, met wie ze een dochter heeft, Frances Bean Cobain. Later kreeg zij ook nog een relatie met Edward Norton.

Courtney is de dochter van Grateful Dead-manager en uitgever Hank Harrison en therapeut Linda Carroll. Ze brengt haar jeugdjaren met haar moeder door, die met vijf verschillende mannen getrouwd is geweest. Courtney zit dan op een kostschool in Nelson, Nieuw-Zeeland. Love beweert jaren later dat ze als peuter LSD toegediend heeft gekregen, wat haar vader ontkend.

Love groeit op als een probleemkind, en is dan ook vaste klant in verbeteringsgestichten en opvangcentra. Ze loopt weg bij haar familie en reist rond in Amerika, Engeland en Ierland en komt rond van een fonds van haar grootouders. Haar eerste 'beroemde' vriend is Roz Rezabek, gevolgd door Julian Cope, oprichter van Teardrop Explodes. Wanneer ze tegen de twintig is, werkt ze in Japan als stripper. Ze zou op latere momenten, voordat ze beroemd is, nog vaker dit beroep uitoefenen. Op 22-jarige leeftijd keert ze terug naar Portland, Oregon, waarna ze in 1987 verhuist naar Los Angeles met de band Babes in Toyland. Nadat ze door oprichtster Kat Bjelland wordt ontslagen richt ze in Los Angeles Leaving Trains op. In die tijd maakt ze veel vrienden, waaronder Michael Stipe van R.E.M. en Billy Corgan van de Smashing Pumpkins.

In 1987 vormt ze met Pat Maley het duo "Courtney Love", dat twee 7" EPs uitbrengt. De band tourt rond in het noord-westen, en Courtney besluit vanaf dan deze artiestennaam aan te nemen.

Ze richt in 1989 samen met Eric Erlandson de groep Hole op. Patty Schlemel speelde drums en Kristen Pfaff basgitaar. Kristen Pfaff stierf echter kort na de release van hun eerste CD Live Trough This en werd vervangen door Melissa Auf Der Maur. In 2001, wanneer het met Hole niet zo goed gaat, richt Courtney een nieuwe band Bastard op, maar deze gaat snel uit elkaar. In 2002 houdt ook Hole op te bestaan. In 2004 komt ze met een soloalbum America's Sweetheart.

Ze is een uitgesproken criticus van de muziekindustrie: ze zegt dat de industrie de muzikanten oneerlijk uitbuit.

Als actrice is ze het bekendst geworden door de film The people vs. Larry Flynt (1996) waarvoor ze goede kritieken kreeg voor haar rol als Flynt's vrouw Althea, en waarvoor ze de prijs voor Meest veelbelovende actrice van de Chicago Film Critics Association won.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Courtney_Love

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 8.