muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Count Basie

eig. William Bill Basie geb. 21-8-1904 in Red Bank/New Jersey, gest. 26-4-1984 in Hollywood
Amerikaans pianist en jazzbandleider

Als telg van een bemiddelde familie kon William Basie sociale wetenschappen gaan studeren. Maar Basie's passie voor muziek, die hij had overgehouden aan de pianolessen van zijn moeder, deed hem besluiten zijn studies op te geven en een professionele muziekcarrière te beginnen.

Na eerste optredens in night clubs trad Basie als pianist toe tot het sextet van Fats Waller. Vanaf 1926 speelde hij in Kansas City en werd twee jaar later lid van de Blue Devils.
Aan het begin van de jaren '30 vond dan de belangrijke ontmoeting plaats met Bennie Moten die Basie opnam in zijn band. Na Motens dood vormde Basie samen met enkele leden van de band in 1935 zijn eigen jazzorkest waarmee hij wereldberoemd zou worden.
De onvergelijkelijke sound van de band was te danken aan de samenwerking met enkele van de grootste jazzmuzikanten van dat ogenblik, waaronder Buck Clacton, Lester Young, Jimmy Rushing en Walter Page.
Kenmerkend voor de muziek van Basie's big band was de combinatie van het uiterst precieze spel van de individuele leden met de eenvoud van de composities. Het is merkwaardig hoe Count Basie bijna 50 jaar lang ontzettend populair bleef met dezelfde muziek. Alleen Duke Ellington evenaarde deze prestatie.
Basie's grootste hit was het a-typische Open the Door, Richard

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.