muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Corona Elisabeth Wilhelmine Schröter

Corona Schröter, Duits zangeres (sopraan), componiste, actrice en dichteres, geboren Guben 14 januari 1751, gestorven Ilmenau 23 augustus 1802

Biografie
Corona Schröter studeerde verscheidene instrumenten toen ze jong was, waaronder het klavier en de gitaar. Haar vader Johann Friedrich Schröter, een hoboïst, was haar eerste leraar, die ook zijn drie andere kinderen muziekles gaf. Haar broers Johann Samuel en Johann Heinrich, waren respectievelijk pianist en violist en en haar zuster Marie Henriette was eveneens zangeres.

Op haar dertiende jaar verhuisde het gezin naar Leipzig, waar Schröter de aandacht van de componist Johann Adam Hiller trok, die in 1771 een school stichtte waar de studenten les kregen in solfège, dictie, techniek, Italiaans en het klavier. Hier werd Corona Schröter tot zangeres opgeleid.

In deze periode raakte Schröter goed bevriend met Johann Wolfgang von Goethe, die haar meenam toen hij in 1775 naar Weimar verhuisde. Op zijn voordracht werd Schröter hofzangeres en kamerzangeres en maakte haar debuut in november 1776.

Terwijl zij als zangeres werkte raakte zij betrokken bij het amateur hofheater en trad in minstens 18 producties op, waarvan vele door Goethe zelf geschreven waren. Bij enkele gelegenheden was hij haar tegenspeler, zoals in zijn stuk Iphigenie auf Tauris in 1779, waar Schröter Iphigenie speelde en Goethe Orest.

Goethe's singspiel Die Fischerin was vooral belangrijk voor Corona Schröter, aangezien zij hierin de hoofdrol van Dortchen speelde, alsook de muziek voor het werk componeerde, inclusief het beroemde openingslied Der Erlkönig, welke beduidend anders is dan de versie gecomponeerd door Franz Schubert 30 jaar later.

Toen het amateur hoftheater werd vervangen door professionele acteurs in 1783 bleef zij zingen en acteren in informele zettingen. Schröter begon ook zangles te geven, te schrijven en te tekenen.

Zij nam formeel afscheid van alle hofoptredens in 1788. In deze jaren raakte zij bevriend met Freidrich Schiller, wiens gedichten zij later op muziek zette. Helaas zijn deze liederen verloren gegaan evenals haar twee drama's, honderden aria's en duetten en een autobiografie in 1778 aan Goethe gegeven. Twee collecties liederen werden echter door Schröter gepubliceerd, de eerste in 1786, gevolgd door een andere in 1794, welke beide bewaard zijn gebleven.

De eerste collectie, die haar vertolking van Der Erlkönig van Goethe's stuk bevat, was populairder dan de tweede, waarschijnlijk vanwege zijn grotere eenvoud: de tweede bevatte veel liederen in het Frans en het Italiaans. Deze twee collecties behoren tot enkele van de eerste en grootste publicaties van liederen door een vrouw.

De laatste acht jaren van haar leven bracht Corona door met het lesgeven in ateren en zingen. Long en ademhalingsproblemen noodzaakten Schröter in 1801 om samen met haar levenslange vriendin Wilhemine Probst, van Leipzig naar Ilmenau te verhuizen. Haar toestand was zo slecht, dat zij nooit herstelde en daar een jaar later stierf.

website: en.wikipedia.org, www.odysseetheater.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.