muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cornelius Cardew

Cornelius Cardew geb. Winchcombe, Gloucestershire, 1936 - gest. Londen 1981
Brits componist

Cardew studeerde eerst aan de Canterbury Cathedral Choir School. Vandaar ging hij in 1953 naar de Royal Academy of Music, waar hij cello, piano en compositie studeerde. Daarna zette hij zijn studies voort in Duitsland waar hij electronische muziek studeerde eerst bij Gottfried Koenig en vervolgens werd hij in 1958 tot 1960 de assistent van Karlheinz Stockhausen en werkte samen met hem aan het werk Carré (voor vier orkesten, vier koren en vier dirigenten), waarbij hij John Cage ontmoette die een grote indruk op hem maakte.
In 1964 ging Cardew bij Petrassi studeren in Italië. Toen hij terugkwam in Engeland volgde hij een cursus grafiek en werkte hij zijn hele leven bij tussenpozen als grafisch artiest.

Cardew was mede-oprichter van het 'Scratch Orchestra' en van de kleinere improvisatie groep AMM, die hij samen met Eddie Provost, Lou Gare en Keith Rowe vormde.

In 1967 werd hij docent aan de Royal Academy of Music.

In 1971 ging Cardew het Marxisme bestuderen om deze samen met zijn vrienden uit het Scratch Orchestra in zijn muzikale activiteiten te verwerken. Hij was diep onder de indruk van The Concept of Freedom de verhandeling van de Engelse Marxist Cristopher Caudwell.
Zijn werk, zijn muziek en zijn politieke opvattingen brachten hem door heel Europa en Noord-Amerika.

Cardew stierf op 31 december 1981 vlakbij zijn huis in Leyton (oost Londen)ten gevolge van een aanrijding waarbij de bestuurder doorreed. Op 16 mei 1982 vond het 'Cornelius Cardew Memorial Concert' plaats in de 'Queen Elisabeth Hall' in Londen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.