muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cor de Groot

Cor de Groot geboren Amsterdam 7-7-1914, gestorven Amsterdam 1993
Nederlands pianist, dirigent en componist,

Verwierf vooral vermaardheid in binnen- en buitenland als concertpianist.

Cor de Groot componeerde reeds op 8-jarige leeftijd. Hij ontving zijn opleiding voor piano bij Egbert Veen en Ulfert Schults aan het Amsterdams Conservatorium. Na zijn eindexamen op 18-jarige leeftijd (cum laude) begon hij direct zijn concertloopbaan. Tijdens zijn conservatoriumtijd studeerde hij compositie bij Sem Dresden.

Op 22-jarige leeftijd behaalde hij de eerste prijs op het internationale pianisten concours te Wenen (1936).

Hij was docent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag van 1938 tot 1946.

Werd door een ontsteking aan de rechterhand gedwongen na 1959 uitsluitend pianowerken voor de linkerhand- alléén uit te voeren; daartoe bewerkte hij 70 composities.

In 1960 hoofd muziekregisseur bij de NTS.

Bij uitstek vertolker van klassieke en romantische muziek. Superieure technische beheersing, heldere toonvorming en sterk ontwikkeld gevoel voor muzikale architectuur zijn de opvallendste kenmerken van zijn spel. Hij concerteerde geregeld met alle grote Nederlandse orkesten, maakte elk jaar uitgebreide concerttournees en trad vaak voor de radio op. Ook zijn diverse grammofoonopnamen van zijn vertolkingen gemaakt.

Cor de Groot heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan. Zijn composities, die allerminst tot de piano beperkt blijven, worden gekenmerkt door levendige ritmiek, logische structuur, kernachtige thematiek en vermijding van experiment en effectbejag.

Hij componeerde in een heldere, traditionele stijl, virtuoos geschreven orkestwerken (vooral veel werk voor concerterende instrumenten en orkest, zoals vioolconcert, fluitconcert, klarinetconcert, pianoconcerten), kamer- , pianomuziek, liederen.

Wrk.: pianomuz. : sonatine (1940); Oud-Hollandse suite (1950); Bagatellen (quatre-mains); kamermuz. : strijkkwartet (1947); orkestmuz. : Symphonie classique (1930); pianoconcert (1931); concertino voor piano en orkest (1939); concerto classica voor piano en orkest (1932); concert voor twee piano's (1939); fiuitconcert (1940) ;klarinetconcert; vioolconcert (1940); divertimento (1949); Wilhelmusouverture (1951); Ouverture energico (1951); capriccio voor piano en orkest (1955); liederen: Goethe-liederen (1941); balletmuziek ; filmmuziek

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.