muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cool Jazz

Een in de jaren '50 uit de bebop ontstane synthetische stijl in de jazz die aspecten van swing in zich heeft.

De 'cool', als tegenhanger van de warme expressiviteit van de bebop, is sterk beïnvloed door de discipline van de Europese kamermuziek.

De kenmerken zijn een ondynamisch, emotiearm legatospel (Zie legato), een lineair geheel zonder harde accenten, het ontbreken van vibrato, zachte tonen, en het ontbreken van dissonanten en rauwe klanken. Vaak worden in de cool jazz de stemmen contrapuntisch gebruikt en worden er polytonale tot atonale wendingen gebruikt. Cool Jazz heeft ondanks het subtielere karakter soms nog veel weg van bop en niet altijd is het onderscheid even makkelijk te maken.

Omdat de voorlopers van de cool jazz in Los Angeles woonden, werd het ook wel West Coast jazz genoemd. Die term is niet helemaal correct, omdat niet alle West Coast jazz uit die tijd cool jazz was en er ook muzikanten buiten Californië waren die het speelden.

Pionier bij deze jazzrichting was de pianist en componist Lennie Tristano. Als belangrijkste vertegenwoordigers moeten bovendien worden genoemd: Lester Young, Stan Getz, Chet Baker, Lee Konitz, Art Pepper, Dave Brubeck, Paul Desmond, Russ Freeman, Miles Davis en Gerry Mulligan met zijn kwartet.

Hoewel de stijl zijn bloeiperiode in de jaren vijftig kende, is de stijl al eerder ontstaan. Het Claude Thornhill Orchestra en Lennie Tristano hebben al in de eind veertiger jaren 'cool jazz'-opnamen gemaakt.

De bloeiperiode van de stijl lag in de jaren '50.

Terwijl in het westen van de Verenigde Staten de 'cool' de nerveuze onrust en gejaagdheid van de bop naar de achtergrond dringt, blijven aan de East Coast de aanhangers van de bop zich vernieuwen tot de hard bop. Hardbop is gepassioneerd, broeierig, en heeft eenvoudige en herkenbare melodieën. De invloeden van de traditioneel zwarte muziekvormen als blues, soul en gospel zijn gemakkelijk te herkennen. Het hoogtepunt van de hardbop ligt in de periode 1955-1970.

Websites: www.muziekweb.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.