muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

contrabas

Czardas door Monti & Maxim Vengerov


grootste en laagste strijkinstrument van het tegenwoordige orkest, viersnarig, soms ook wel vijf snaren; behoort naar de vorm eigenlijk niet tot de familie van de violen, maar tot die van de viola's of viols, een instrumenttype, dat historisch vooraf gaat aan de violen of violinen.

In bredere zin: een zeer lage stem of instrument - lager dan de bas.

De contrabas behoort eigenlijk tot de familie van de gamba's, maar heeft in de loop der tijd de constructiekenmerken van de familie der violen (viool) overgenomen.
Het instrument ontstond in de tweede helft van de 16de eeuw. De contrabas geldt als het grootste strijkinstrument van het tegenwoordige orkest, hoewel er geen bepaalde standaardvorm van bestaat en de grootte van het instrument varieert. Het heeft gewoonlijk vier snaren, die in afstanden van kwarten (kwart) zijn gestemd; deze worden getokkeld of met een strijkstok gestreken. Sommige uitvoeringen hebben een vijfde snaar. De contrabas wordt meestal staand bespeeld, of de bespeler zit op een hoge kruk. Het instrument onderscheidt zich door zijn diepe ligging en zijn volle klank, en het klinkt een octaaf lager dan in de bassleutel genoteerd staat.

Tot in Haydns tijd was de Contrabas - partij uitsluitend een verdubbeling van de cellopartij in het lagere octaaf. Pas daarna werd de contrabas een zelfstandige partij toebedacht.
Bijna alle spelmogelijkheden van de andere strijkinstrumenten - tremolo, pizzicato, con sordino, dubbelgrepen, , flageoletten - zijn op de contrabas uitvoerbaar, mits men rekening houdt met de iets grotere traagheid van het instrument.

Tot de bekendste contrabas - virtuozen behoren; Dragonetti, Bottesini, Koussevitzky en Nanny; Nanny schreef een veelgebruikte methode voor het contrabasspel en zestig etudes.

De contrabas wordt in het moderne orkest als harmonische basis gebruikt. Het instrument komt als solo slechts weinig voor. Op het gebied van de jazz speelt het evenwel een belangrijke rol.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.