muziekbus
Dit artikel is 14-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Constant LambertConstant Lambert geboren Londen 23-8-1905, gestorven Londen 21-8-1951
Brits componist, dirigent en publicist

Constant lambert was de zoon van de Australische schilder van Russische afkomst George Lambert en studeerde aan het Royal Colege of Music te Londen, bij onder meer Vaughan Williams. Hij componeerde al orkestwerken vanaf zijn dertiende jaar. In 1926 toen hij 20 jaar was componeerde hij in opdracht van Diaghilev een ballet Romeo and Juliet.

In 1931 werd Lambert dirigent van de Camargo Society en vervolgens tot 1947 muzikaal leider van de Vic-Wells Ballet company (later Sadlers Wells Ballet), waarmee hij in mei 1940 nog in Nederland optrad.

Lambert's carrière als componist stagneerde, en na de teleurstellende ontvangst van zijn belangrijke koorwerk Summer's Last Will and Testament (naar het toneelstuk met de dezelfde naam van Thomas Nashe), dat in de stemming na de dood van de koning (George V) niet gewaardeerd werd, was hij van mening dat hij had gefaald als componist. Hij voltooide nog twee hoofdwerken in de overgebleven zestien jaar van zijn leven.

Lambert concentreerde zich op het dirigeren, verscheen in Covent Garden en in BBC uitzendingen en vergezelde het Ballet met Europese en Amerikaanse tournees. Lambert was ook bekend als criticus en essayist. Hij was een van de eerste 'serieuze' componisten, die het belang van jazz en de populaire cultuur in de muziek uit zijn tijd volledig begreep. Dit wordt duidelijk in zijn boek Ho! (1931), ondertiteld a study of music in decline, dat een van de geestigste, eigenzinnigste volumes blijft van muziek kritiek in de Engelse taal.

Als dirigent had hij veel waardering voor Liszt, Chabrier, Waldteufel en romantische Russische componisten en maakte mooie opnamen van enkele van hun werken.

Constant Lambert trouwde met Isabel Nichols, een model en kunstenares, in 1947 en ze kregen een zoon Kit Lambert. Lambert stierf op 21 augustus 1951, twee dagen voor zijn 46ste verjaardag, aan longontsteking en ongediagnostiseerde diabetes, gecompliceerd door acuut alcoholisme en werd begraven in Brompton Cemetery in Londen.

Werk: orkestmuziek: Music for Orchestra (1927), Elegiac Blues voor klein orkest (1927), Aubade heroïque (1942); kamermuziek: 8 Chinese liederen voor zangstem en 8 instrumenten (1926), concerto voor piano en 9 instrumenten(1930-31); koorwerken: o.a. The Rio Grande (1927), Summer's Last Will and Testament, masque v. bariton koor en orkest (1932-35); pianomuziek; balletten: Pomona (1926), Horoscope (1937), Tiresias (1950); filmmuziek: Merchant Seamen (1940), Anna Karenina (1948). ).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.