muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Conradin Kreutzer

eigenlijk Conrad Kreuzer geboren Messkirch, 22-11-1780, Riga, 14-12-1849
Duits componist en dirigent

Naamsvariant: Konradin Kreutzer

Conradin Kreutzer hield zich reeds op jonge leeftijd met muziek bezig en was koorknaap in Messkirch, Schussenried en Zwiefalten; hier kreeg hij les in muziektheorie van Ernest Weinrauch. Omdat zijn vader dit wenste, begon Conradin in 1799 een rechtenstudie, die hij echter een jaar later, na de dood van zijn vader, opgaf om zich geheel aan de muziek te wijden.

Hij trad eerst op als zanger en pianist en voorzag in zijn levensonderhoud met lesgeven en het geven van concerten in adellijke huizen. Al in 1800 werd in Freiburg im Breisgau een zangspel van hem opgevoerd.

Vanaf 1804 was Kreutzer leerling van Johann Georg Albrechtsberger. Hij bekleedde verschillende functies als kapelmeester, bijv. bij koning Frederik I. van Württemberg, in Donaueschingen en aan het Kärntnertor-Theater in Wenen. In Wenen was Kreutzer van 1833-37 directeur van het Josephstadttheater. Hij vestigde zich in 1849 in Riga.

Kreutzer componeerde ca 30 opera's is, waarvan Das Nachtlager von Granada (1834) repertoire heeft gehouden, zoals ook zijn toneelmuziek bij Raimunds Der Verschwender (1834), verder onder meer werken voor mannenkoor, die zeer populair waren.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.