muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Conlon Nancarrow

Conlon Nancarrow & Juan O´GormanConlon Nancarrow geboren 27 oktober 1912 Texarkana, Arkansas, gestorven Mexico City 10 augustus 1997
Mexicaanse componist van Amerikaanse afkomst

Conlon Nancarrow is vooral bekend om de stukken die hij schreef voor de player piano, met zijn vermogen om extreem complexe ritmische patronen te produceren, evenals een snelheid ver boven de menselijke bekwaamheid. Hij was één van de eerste componisten die muziekinstrumenten gebruikte als mechanische machines. Hij bracht het grootste deel van zijn leven in complete isolatie door en werd pas wijdverbreid bekend in de tachtiger jaren. Tegenwoordig is hij bekend als één van de meest originele en ongewone componisten van de 20ste eeuw.

In zijn jeugd speelde Conlon Nancarrow trompet in een jazz band. Hij begon zijn muziekstudies eerst in Cincinatti dan Ohio en later in Boston bij Roger Sessions, Walter Piston en Nicolas Slonimsky. Toen Schoenberg in 1933 korte tijd in Boston was, ontmoette Nancarrow hem.

Nancorrow sloot zich in Boston aan bij de communistische partij. Toen de Spaanse burgeroorlog uitbrak, reisde hij naar Spanje om zich bij de Abraham Lincoln Brigade aan te sluiten in hun gevecht tegen Francisco Franco. Bij zijn terugkeer in de VS in 1939, kwam Nancarrow erachter dat het voor zijn Brigade collega's erg moeilijk was hun Amerikaanse paspoorten te vernieuwen, vanwege hun lidmaatschap van de communische partij.

Na enige tijd doorgebracht te hebben in New York City in 1940, verhuisde Nancarrow naar Mexico om te ontkomen aan de pesterijen vanwege zijn communistische sympathieën. Hij gaf het Amerikaanse staatsburgerschap op en werd in 1955 Mexicaans staatsburger. Hij bleef in Mexico tot aan zijn dood op vierentachtigjarige leeftijd in Mexico City.

website: www.schott-music.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.