muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Concerti Armonici

voor orkest van Carlo Ricciotti.
De herkomst van de 6 concerti armonici is nooit met volledige zekerheid kunnen worden vastgesteld. Omstreeks 1750 werden de concerti voor het eerst door Carlo Ricciotti gepubliceerd in Den Haag zonder vermelding van de componist.

In een nieuwe uitgave in Londen in 1775 werd Ricciotti verkeerdelijk als componist vermeld. Dit misverstand is nooit volledig uit de wereld geholpen. Ook nu nog dragen de concerti Ricciotti's naam. Musicologen hebben vergeefs getracht de eigenlijke componist te achterhalen. De opmerking in het voorwoord dat de componist een hoge sociale status had, deed vermoeden dat het om een persoon van adellijke afkomst ging - prins von Bückeburg of graaf von Erbach - of om een beroemde componist als Fortunato Chelleri, Johann Adam Birckenstock of Giovanni Battista Pergolesi.

Door de opname van de concerti in de studie-uitgave van Pergolesi's werken van 1942 werden de concerti armonici zeer populair in de 20ste eeuw. Gevraagd naar het auteurschap van de concerti antwoordde musicoloog C.L. Cudworth dat het werk afkmstig was van "de meest vruchtbare van alle componisten, de heer Anonymus."

De Nederlandse musicoloog Albert Dunning heeft uiteindelijk door zijn research aangetoond dat de werken van Unico Wilhelm van Wassenaer zijn. In de jaren 1980 vond Albert Dunning een manuscript partituur van de concerten in kasteel Twickel in Nederland. Hierop wordt het werk als volgt geïntroduceerd: "Partition de mes concerts, gravez par le Sr. Ricciotti, surnommé Bachiche."

website: www.burioni.it

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.