muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Colin McPheeColin Mc Phee geboren Montreal 1900, gestorven New York 1964
Amerikaans componist van Canadese afkomst

Colin McPhee was een componist, etnomusicoloog, pianist en schrijver.

Colin McPhee studeerde piano en compositie bij Gustav Straube aan het Peabody conservatorium in Baltimore, waar hij zijn graad behaalde in 1921. Daarna studeerde hij van 1921-24 piano bij Arthur Friedheim in Toronto. In mei 1920 ging zijn Concerto No. 1 voor piano in première en in januari 1924 voerde hij zijn Concerto No. 2 uit onder directie van Luigi von Kunits. McPhee studeerde van 1924-26 in Parijs compositie bij Paul Le Flem en piano bij Isidor Philipp. Voorts was hij leerling van Varèse in New York en won McPhee twee Guggenheim beurzen.

In 1931 hoorde McPhee voor het eerst opnamen van de tot dan toe vrijwel onbekende muziek van de gamelan in Bali, gong ensembles, gong klokkenspelen, metallofonen, bekkens en drums. Hij raakte gefascineerd door de mogelijkheden hiervan en vertrok naar Indonesië.

Van 1931-38 woonde McPhee In Indonesië, vooral in Bali en Java. Hij deed intensief onderzoek naar de verschillende soorten ensembles op het eiland en zijn eigen huis werd een centrum van muzikale activiteit. McPhee stimuleerde en subsidieerde het onderwijs van kinderen in muziek en dans, zowel als in het behoud van de oudere muziektradities. Zijn studies van de muziek, de dans en het theater van Bali en Java verleenden hem internationale erkenning als een autoriteit op die gebieden en beïnvloedde verscheidene van zijn symfonische-, koor- en kamermuziekcomposities, waaronder zijn Tabuh-Tabuhan en Balinese Ceremonial Music voor orkest.

McPhee keerde terug naar de VS en verbleef in New York in de veertiger jaren, waar hij behoorde tot de jonge getalenteerde generatie componisten, waaronder Aaron Copeland en Henry Cowell.

Tijdens WO II was McPhee muziek adviseur bij het Military Information Office van de VS; op verzoek van de Verenigde Naties componeerde McPhee in de vijftiger jaren de muziek voor drie documentaires. Verder componeerde McPhee onder meer Four Iroquois Dances voor orkest (1944), drie symfonieën (1930, 1957, 1960) voor orkest, Sea Shanty Suite (1929) voor bariton, mannenkoor twee piano's, en twee sets timpanen, zijn Concerto voor piano en blaasoctet (1928), Nocturne (1958) etc.

McPhee begon met het maken van pianotranscripties van muziek voor het Balinese schimmen poppentheater Wayang Kulit en verwerkte elementen van de Balinese muziek in zijn eigen composities. Voor zijn twee belangrijkste orkestwerken Tabuh-Tabuhan (1936) en Symphony No. 2 (1957), kreeg McPhee wijdverbreide waardering.

Als schrijver publiceerde McPhee drie werken over zijn tijd in Indonesië: A House in Bali, een verhaal over zijn verblijf op het eiland (1946), A Club of Small Men (New York 1947) en Music in Bali over Balinese instrumentale muziek en orkesttechniek (1966). Van 1939-45 schreef hij recensies over composities voor Modern Music, het blad van de Composers League van de VS.

Behalve zijn muzikale talenten was McPhee ook een uitstekend fotograaf. Als faculteit-lid van het Muziek Departement aan de UCLA van 1960 totaan zijn dood in '64, doceerde McPhee compositie en etnomusicologie en droeg enorm bij aan de studie van wereldmuziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.