muziekbus
Dit artikel is 07-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Colin Davis

Colin Rex Davis, Sir geb. 25-9-1927 in Weybridge
Engels dirigent

Na zijn opleiding tot klarinettist aan het Royal College of Music in Londen begon Colin Davis aan een loopbaan als dirigent. De reden voor deze ommezwaai zou een uitvoering van Berlioz' L'Enfance du Christ geweest zijn. Davis debuteerde als dirigent met het Zweedse Kalmar Orchestra.

Vanaf 1950 nam hij de muzikale leiding van de Chelsea Opera Group over en twee jaar later werd hij dirigent van het balletorkest van de Royal Festival Hall. Tussen 1957 en 1959 was Davis tweede dirigent van het BBC Scottish Orchestra. Daarna werd hij dirigent van het Sadler's Wells Theatre, waar hij in 1961 tot muzikaal directeur werd benoemd. Vanaf 1967 had Davis 4 jaar lang de leiding over het symfonisch orkest van de BBC. In deze periode werkte hij ook vaak samen met het London Symphony Orchestra, waarmee hij talrijke opnames maakte.

In 1971 werd hij benoemd tot muzikaal directeur van het Royal Opera House Covent Garden. Hij zou deze functie 15 jaar lang bekleden. Davis werd Principal Guest Conductor (vast gastdirigent) van het London en Boston Symphony Orchestra en werd in 1983 muzikaal directeur van het Bayerisches Rundfunk Sinfonieorchester.

Davis, die als eerste Engelsman de Bayreuther Festspielen dirigeerde in 1977-1978, heeft een uitgesproken voorliefde voor het werk van W.A. Mozart en G.F. Händel. Daarnaast heeft Davis zich steeds ingezet voor een grotere waardering voor het werk van Hector Berlioz en de lange tijd in vergetelheid geraakte Jean Sibelius.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.