muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cleo LaineDame Cleo Laine DBE, geboren Clementina Dinah Campbell op 28 oktober 1927 Southall, Middlesex
Brits Jazz-zangeres en actrice

Cleo Laine is bekend om haar scat-zang. Zij heeft Grammy nominaties in jazz, pop en klassieke muziek awards ontvangen.

Laine werd geboren in de buitenwijk Southhall van Londen, als dochter van een Jamaicaanse vader en een Engelse moeder, die haar al jong zang en danslessen liet nemen. Pas rond haar 25ste jaar nam ze het zingen serieus en ze deed succesvol auditie bij een band geleid door
componist, klarinettist en saxofonist John Dankworth. Laine trad met ze op tot 1958, toen ze met John Dankworth trouwde.

Cleo Laine en John Dankworth


Daarna begon Cleo Laine een carrière als zangeres en actrice en speelde de hoofdrol in een nieuw stuk aan het Royal Court Theatre in Londen, waar stukken uitgevoerd werden van toneelschrijvers uit de vijftiger jaren als John Osborne en Harold Pinter. Dit leidde tot andere theater optredens, zoals in de musical Valmouth in 1959, het theaterstuk A Time to Laugh (met Robert Morley en Ruth Gordon) in 1962 en in 1971 in de musical Show Boat in het Adelphi Theater in Londen.

In deze periode had Laine twee grote opname successen, You'll Answer to Me bereikte de Britse top tien op hetzelfde moment dat Laine prima-donna was in de Edinburgh festival produktie van het opera/ballet The Seven Deadly Sins in 1961. In 1964 kreeg haar album Shakespeare and All that Jazz wijdverbreid succes en is tot op de dag van vandaag een belangrijke mijlpaal gebleven in haar vereenzelviging met de ongewonere aspecten van het repertoire van een zangeres.

In 1972 begon Cleo Laine aan haar internationale activiteiten met een succesvolle eerste tournee door Australië. Kort daarop werd haar carrière in de VS gelanceerd met een concert in Lincoln Center, New York, in 1973 gevolgd door de eerst van vele optredens in Carnegie Hall.

Tournees door VS en Canada volgden al snel en daarmee een opeenvolging van albums en tv-optredens. Dit leidde na verschillende nominatie tot Laine's eerste Grammy Award voor de live-opname van haar concert in Carnegie Hall in 1983.

Andere belangrijke opnames in die tijd waren duet albums met Ray Charles (Porgy and Bess) en Mel Tormé, evenals Arnold Schoenberg's Pierrot Lunaire, waarmee Laine een nominatie voor een klassieke Grammy won. Laine werkte samen met veel bekende klassiek musici waaronder James Galway, Nigel Kennedy, Julian Lloyd Webber en John Williams.

Laine's relatie met het muziektheater begon in Groot Brittanië, en kreeg een vervolg in de VS, met optredens in Sondheim's A Little Night Music en The Merry Widow (Michigan Opera). In 1985 speelde ze de rol van Princess Puffer in de Broadway hit musical The Mystery of Edwin Drood, waarvoor ze een Tony nominatie kreeg en in 1989 kreeg ze de Los Angeles critics' acclaim voor haar uitbeelding van de Witch in Into the Woods van Sondheim. Ook in Los Angeles in 1991 ontving Cleo Laine een Lifetime Achievement Award van de platenindustrie in de VS.

In 1979 werd Laine tot Officer (OBE) of the Order of the British Empire benoemd voor haar diensten aan de muziek. In de Nieuwjaars Erelijst werd Laine's lidmaatschap van de Order opgewaardeerd tot Dame Commander en ze werd Dame Cleo Laine DBE (het vrouwelijke equivalent van een ridderorde.

In de Niewjaars erelijst van 2006 werd haar man John Dankworth benoemd tot knight bachelor, en werd Sir John Dankworth.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.