muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Clément Janequin

Frans componist, geboren Châtellerault ca. 1485, gestorven Parijs 1558.

Clément Janequin was de grootmeester van 16de eeuwse chanson. Van zijn ca. 400 werken op dit gebied zijn vooral beroemd geworden zijn programmatische en klank- of spraaknabootsende chansons, waarin hij een grote originaliteit en perfecte beheersing van de compositietechniek tentoonspreidt.

Tot Janequin's bekendste werken behoren o.a. La guerre, ook La bataille (Battaglia) geheten, La chasse, Le chant des oiseaux, Le caquet des femmes, Les cris de Paris.
Sommige van deze vierstemmige chansons werden door andere componisten vijfstemmig bewerkt.

Janequin componeerde ook een tweetal missen en enkele motetten.

De dichter Pierre Ronsard vermeldt enkele bijzonderheden over Janequin, onder meer dat hij leerling van Josquin des Prés is geweest.

biografie
Clément Janequin is eerst koorzanger bij de Maîtrise de Chatellerault voordat hij in dienst treedt van Louis de Ronsard, vader van de beroemde dichter Pierre Ronsard, met wie hij deelneemt aan de Slag van Marignano, de inspiratie voor een van zijn beroemdste chansons.

In 1505 was Janequin klerk in Bordeaux in dienst van Lancelot du Fau, die tenslotte bisschop van Luçon werd. Hij behield deze positie tot aan de dood van du Fau in 1523. Tot priester gewijd trad hij in 1523 in dienst van Jean de Foix, bisschop van Bordeaux.

Vanaf 1530 bezette Janequin verschillende posten in Anjou. Eerst was hij zangleraar van de koorknapen van de kathedraal in Auch, waarop hij vervolgens tot 1535 maître de chapelle aan de zangschool in de Angers kathedraal was.

Rond deze tijd stond hij onder de bescherming van de eerste kardinaal van Lorraine, Jean de Guise, beschermheer van Erasmus, Clement Marot en Rabelais, wat goed voor zijn carrière was.

Tegen 1548 met de hulp van Charles de Ronsard, broer van de dichter Pierre de Ronsard werd Janequin pastoor in Unverre, niet ver van Chartres.

In 1549 vestigde hij zich in Parijs, rue de la Sorbonne. Hij stond onder de bescherming van kardinaal Jean de Lorraine en van François de Guise, die hem tot zijn kapelaan maakte.

In 1555 werd de componist beschreven als "chantre ordinaire" van de Chapel Royale onder leiding van Claude de Sermisy en werd vlak daarna "compositeur ordinaire du Roi". Alleen één andere componist, Sandrin ook bekend als Pierre Regnault, had deze titel eerder gekregen.
In zijn testament gedateerd januari 1558, laat hij een klein bezit na aan liefdadigheid. Hij sterft in Parijs

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.