muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Claudio Abbado

Claudio Abbado geb. 26-6-1933 in Milaan
Italiaans dirigent

Claudio Abbado studeerde aan het conservatorium "Giuseppe Verdi" in Milaan orkestleiding, compositie en piano en vervolmaakte zijn kennis bij Hans Swarovsky in Wenen.
Daarna geeft hij eerst aan het Conservatorium van Parma les in kamermuziek.
Als dirigent debuteert hij in 1960 aan de Scala van Milaan in het kader van de feestweken naar aanleiding van de 300ste geboortedag van Alessandro Scarlatti. Hij kreeg van Herbert von Karajan de uitnodiging, in Salzburg Gustav Mahlers 2e Symfonie te dirigeren.

Hierdoor werkte hij de voor de eerste keer met de Wiener Philharmoniker samen, waarvan hij in 1971 de vaste gastdirigent werd. In datzelfde jaar kreeg hij ook de muzikale directie van de Scala, nadat hij hier al sinds 1968 als vaste dirigent werkte.

In 1977 nam Abbado de leiding van het Jeugdorkest van de Europese Gemeenschap over.
Twee jaar later klom hij op tot Principal Conductor en muzikaal directeur van het London Symphony Orchestra.

Deze beide posten bekleedde de veelvuldig gehuldigde dirigent tot 1988, daarna hield hij zich hier alleen nog bezig als muzikaal directeur.
In 1986 tenslotte krijgt de oprichter van het Filharmonisch Orkest van de Scala van Milaan de opdracht de leiding van de Weense Opera en de Wiener Philharmoniker op zich te nemen.
Een jaar later wordt hij tot algemeen directeur muziek van Wenen benoemd.
Sinds 1991 fungeert Claudio Abbado alleen nog als artistiek adviseur van de Weense Staatsopera. Hij is gestopt met de directie hiervan.

Vervolgens werd hij chef dirigent van de Berliner Philharmoniker.

Op 24 januari 2005 heeft dirigent Claudio Abbado tijdens de internationale muziekbeurs Midem in het Franse Cannes een onderscheiding ontvangen voor zijn gehele oeuvre.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.