muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Claude-Michel Schönberg

Frans componist van populaire liedjes en musicals, zanger en producent, geboren Vannes 6 juli 1944

Claude-Michel Schönberg begon zijn carrière als platenproducer en zanger, en in de vroege jaren '70 had hij al veel succes. In 1973 schreef hij samen met Raymond Jeannot de muziek voor de eerste Franse rock opera La Révolution Française. Hij speelde dat jaar eveneens de rol van koning Lodewijk XVI. Voor deze musical werkte hij samen met de librettist Alain Boublil.

In 1974 schreef Schönberg de muziek en de tekst van het liedje Le Premier Pas, wat dat jaar een nummer 1 hit werd in Frankrijk en waar meer dan een miljoen exemplaren van werden verkocht. Le Premier Pas werd geproduceerd door Franck Pourcel. Daarna nam Schönberg 6 albums op, geproduceerd door Franck Pourcel, waarop hij zijn eigen liedjes zong.

Vanaf 1978 wijdde hij zich volkomen aan musicals toen hij en Alain Boublil het idee kregen om van Victor Hugo's roman Les Misérables een musical versie te maken. Hiermee kwam zijn doorbraak. De première was in 1980 in het Palais de Sports in Parijs. In 1985 werd hij succesvol uitgevoerd in Londen en in 1987 op Broadway. De uitvoering van Les Misérables op Broadway werd genomineerd voor 12 Tony awards, waarvan er 8 verzilverd werden, waaronder voor best musical en best original score.

Een andere mijlpaal in zijn carriere kwam toen Schönberg en Boublil in 1989 Londen veroverden met de musical Miss Saigon. Ook de première op Broadway in 1991 werd een enorm succes. De voorstelling werd genomineerd voor 10 Tony awards, waaronder best musical en best original score.

In 1997 kwamen Boublil en Schönberg met de musical Martin Guerre in het Prince Edward Theater in Londen, welke in datzelfde jaar de Olivier Award won. De musical tourde door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

In 2001 componeerde Schönberg zijn eerste ballet Wuthering Heights, welke in september 2002 door het Northern Ballet Theatre Company werd uitgevoerd.

In 2006 schreef hij samen met Alain Boublil de musical The Pirate Queen, de geschiedenis van een Ierse piraat uit de 16de eeuw Grace O'Malley. Deze ging op 3 oktober 2006 in het Cadillac Palace Theatre in Chicago in première en op 5 april 2007 werd het gespeeld in het Hilton Theater te Broadway.

Het laatste project van Boublil en Schönberg is Marguerite, waarin muziek van Michel Legrand en teksten van Herbert Kretzmer. Geïnspireerd op La Dame aux camélias van Alexandre Dumas fils en gesitueerd tijdens de Tweede Wereldoorlog in het bezette Parijs. Deze muzikale komedie verteld het verhaal van de maîtresse van een hoge Duitse officier, die de liefde opwekt van een pianist twee keer jonger dan zij. Marguerite ging op 20 mei 2008 in het Haymarket Theatre in Londen in première

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.