muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Claude le Jeune

Claude le Jeune geboren Valenciennes ca 1528, gestorven Parijs 1600
Franse componist

Claude le jeune was in zijn tijd een gezien componist en een zeer ongewone figuur in de Renaissance muziek. Hij was al spoedig een belangrijk persoon in de Parijse intellectuele kringen. Als overtuigd Hugenoot was hij echter gedwongen regelmatig en snel van verblijfplaats te veranderen, zoals velen in het Parijs van 1589.

Le jeune was ook een prominent lid van de Academie van Antoine de Baïf, gewijd aan het opnieuw vormen van muziek en poëzie op de wijze van "musique mesuree a l'antique."

Le Jeune werd door Henry IV benoemd tot "meester componist" en later tot "Meester van de Muziek van de Koning". Hij genoot ook bescherming van edelen als Willem van Oranje en de Hertog van Anjou.

Hij was een man van vele interessen wat gereflecteerd wordt in zijn composities. Le Jeune was een bekwaam componist van psalmen (ruim 300, zowel in motetvorm als noot tegen noot geschreven), motetten, madrigalen, chansons (in antieke versmaat), een magnificat, een mis (Missa ad Placitum, vijf- tot zesstemmig). Hij componeerde ook zogenaamde oden op teksten in antieke, quasi-metrische schema's.

Veel van de chansons van Le Jeune zijn serieuze, polyfone werken met meerdere delen, geschreven voor vijf of meer stemmen. Zijn chansons vertonen overeenkomst met Italiaanse madrigalen uit de tijd van Cypriano de Rore.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.