muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Claron McFaddenAfter Life - trailer of opera 'After Life' by composer/director Michel van der Aa

Amerikaanse Sopraan

Claron McFadden voelt zich even goed thuis in het barokke en hedendaagse repertoire als in het klassieke. Ze heeft een ongelooflijke wendbare, flexibele stem. Ze kan laag en ruig maar ook heel hoog - pril teder en extatisch.

Claron McFadden kreeg haar opleiding aan de Eastman School of Music in Rochester, New York. Ze woont sinds 1984 in Nederland en de muze van de nieuwe Nederlandse muziek. Zo zong ze bijvoorbeeld in Guus Janssens Noach en in Martijn Paddings Tattooed tongues.

Ze werkte met grote dirigenten als Kurt Masur, John Eliot Gardiner, Neem Järvi en orkesten zoals het London Philharmonic Orchestra, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Les Arts Florissants en het BBC Symphony Orchestra. Ze vertolkte rollen in 'Lulu', 'Le Nozze di Figaro', 'La Bohème', 'Ariadne auf Naxos' en 'Don Giovanni'.
Claron McFadden trad op tijdens talrijke internationale festivals, waaronder het Holland Festival, de Bregenzer en Salzburger Festspiele, het festival van Aix-en-Provence en dat van Boedapest.
Claron McFadden draait haar hand ook niet om voor duizelingwekkende complexe partituren van componisten als Brian Ferneyhough. Ze was ook een hilarische rockende cowgirl in de barokopera Platée van Rameau.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.