muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Clara Wildschut

Clara Wildschut

Nederlands componiste, (Deventer, 11 juni 1906 - Amsterdam, 27 augustus 1950),

Clara Wildschut studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag compositie bij Johan Wagenaar, piano bij Everhard van Beijnum en viool bij André Spoor, F. Broer van Dijk en H. v.d. Vegt.

De in Deventer geboren Clara Wildschut trok in 1930 naar Oostenrijk om aan de Weense Academie met een Nederlandse studiebeurs te een jaar lang compositie te studeren bij Joseph Marx. Joseph Marx was een voortzetter van de liedtraditie van Hugo Wolf.

Vanaf 1937 woonde ze aan de Prinsengracht van Amsterdam. Na de oorlog verslechterde haar gezondheid, zodat zij weinig meer optrad.

Clara schreef 78 sololiederen en enige duetten, waarvan de meeste zich alleen in manuscript in haar archief in het Nederlands Muziekinstituut in Den Haag bevinden, ze schreef ook kamermuziek en pianowerken. De meeste liederen zijn op Duitse teksten, vooral van Theodor Storm, ze schreef ook enkele geestelijke liederen in opdracht. Een groot deel van haar oeuvre bestaat uit liederen met pianobegeleiding, veelal op Duitse teksten en in een stijl die aansluit bij die van Hugo Wolf. Verder schreef ze kamermuziekwerken en orkestwerken o.a.: 2 sonatines voor hobo en piano (waarvan 1 bewerkt met orkestbegeleiding als 'Concertino voor hobo'), Fuga en Romance, fantasie voor strijkorkest; Entrata capricciosa (kleine orkestouverture); Serenade voor fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn; strijkkwartet; Thema met 12 variaties en fuga voor piano, verschillende kleinere pianowerken; enige koorwerken a cappella, sonate voor viool en piano; sonatine voor viool en piano.

De muziek van de jong gestorven Clara is tegenwoordig bijna vergeten.

Zie ook: nederlandsecomponistes.zierikzeenet.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.