muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Clara Schumann

Clara Josephine Schumann-Wieck geboren Leipzig 13-9-1819, gestorven Frankfurt am Main 20-5-1896
Duits pianiste en componiste

Clara Wieck kreeg pianolessen van haar vader, de pianoleraar Friedrich Wieck, en debuteerde reeds op zevenjarige leeftijd in het openbaar als pianiste. Toen Clara in 1832 concertreizen door Europa maakte, was ze de meest beroemde pianiste van haar tijd.

Haar liefde voor Robert Schumann bracht haar in conflict met haar vader. Ze trouwde niettemin met Schumann in 1840. Na de dood van haar man trok Clara in 1856 naar Berlijn en verhuisde in 1863 naar Lichtenthal bij Baden-Baden.

Dankzij haar internationale befaamdheid als pianiste werd Clara Schumann in 1878 aangesteld als pianolerares aan het conservatorium van Frankfurt.

Als pianiste werd Clara Schumann beroemd met interpretaties van werk van Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin en Johannes Brahms. Met deze laatste had ze een hechte vriendschapsband, zoals uit een twee boekdelen omvattende briefwisseling kan worden afgeleid.

Clara Schumann schreef een indrukwekkend aantal pianocomposities, waaronder een pianoconcert, koralen, liederen en cadensen bij concerten van Mozart en Beethoven.
Samen met Brahms verzorgde zij een uitgave van de complete werken van haar man en publiceerde Schumanns jeugdbrieven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.