muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Clara Haskil

Clara Haskil geboren Boekarest 7-1-1895, gestorven Brussel 7-12-1960
Zwitserse pianiste van Roemeense afkomst

Al op zesjarige leeftijd studeerde Clara Haskil aan het conservatorium in Boekarest. In 1902 ging ze studeren bij Richard Robert in Wenen, de leraar van oa Rudolf Serkin en George Szells. Behalve piano leerde ze ook op de viool spelen. Ze leerde Arthur Grumiaux kennen waarmee ze af en toe de instrumenten ruilde en later een legendarisch geworden duo vormde.

In 1905 ging Haskil naar Parijs, waar ze o.a. Gabriel Fauré leerde kennen, die directeur was van het Parijse conservatorium. Twee jaar later ging zij bij Alfred Cortot aan het conservatorium aldaar studeren, dat zij in 1910 op vijftienjarige leeftijd verliet met een eerste prijs waarvoor de jury bestond uit onder andere Fauré, Enescu, Moszkowski en Pugno.

Een beschadiging aan haar wervelkolom dwong Clara Haskil haar pianiste loopbaan enige tijd op te geven. Pas in 1920 kon ze weer optreden. Ze gaf eerst vooral concerten in Zwitserland. De definitieve doorbraak kwam na deTweede Wereldoorlog. In 1949 maakte ze een concertreis naar Nederland, een jaar later werd ze door Pablo Casals naar het festival in Prades gehaald. Het repertoire van Clara Haskils beperkt zich voor een groot deel tot het werk uit de klassieke periode en de romantiek. Eigentijdse muziek heeft de pianiste slechts zelden gespeeld.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.