muziekbus
Dit artikel is 19-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Chubby Checker

Let's Twist Again - The 1960 original video

Music Video of The Fat Boys The Twist featuring Chubby Checker

Amerikaans zanger, geboren 3 oktober 1941, South Carolina.

Chubby Checker, geboren in het rascistische South Carolina als Ernest Evans, is de onbetwiste koning van de twist. Hij brak in 1960 door met 'The Twist' een cover van Hank Ballard´s versie uit 1958. In 1989 scoorde hij zijn laatste hit samen met 'The Fat Boys'.

Biografie
Chubby Checker werd geboren als Ernest Evans, in Andrews of Spring Gulley, South Carolina, maar groeide op in Philadelphia met zijn ouders en 2 broers. Reeds op jonge leeftijd leerde hij piano spelen, drumde hij en imiteerde diverse zangers. Op South Philadelphia High School waar ook Frankie Avalon zat, verzon hij samen met zijn schoolvriend Fabian Forte dansjes voor schooloptredens.

Aanvankelijk werkte Ernest bij een poelier, waar eigenaar (Henry Colt) van elke gelegeheid gebruikmaakte Ernests zangkunsten te demonstreren. Nadat hij eind 1958 op een kerstrelatiegeschenkplaatje verscheen met een imitatie van diverse sterren (Fats Domino, the Coasters, Elvis Presley, Cozy Cole en the Chipmunks), werd hem begin 1959 een contract bij Cameo-Parkway aangeboden alwaar het plaatje "The Class" direct op single werd uitbracht. Zijn artiestennaam ontstond door het feit dat hij door zijn vrienden al "Chubby" (Engels voor dikkertje) werd genoemd en zijn Fats Domino imitaties, hetgeen de leuke woordspeling Chubby Checker opleverde.

De doorbraak
Hank Ballard and the Midnighters nam 11 november 1959 de originele versie van the Twist op als b-kant van "Teardrops On Your Letter". Bij deze plaat hoorde een dansje om hun optreden in The Peacock Club in Atlanta wat op te vrolijken. Hoewel het liedje bij het publiek leek aan te slaan liepen diverse pogingen hier iets mee te doen op niets uit.

Zelfs toen Chubby het nummer in juni 1959 inzong vond Cameo-Parkway het slechts goed genoeg voor een b-kant. Door Checkers volhardendheid verloor hij door veel optreden niet alleen 15 kilo, maar werd The Twist uiteindelijk een nummer 1-hit in 1960, en bleef de plaat ruim 16 weken lang genoteerd staan. Het nummer bezorgde Checker zijn doorbraak en zijn titel als ongekroonde koning van de twist. In 1961 steeg The Twist voor een tweede keer naar de eerste plaats en bleef maar liefst 18 weken staan.

Het succes werd gevolgd door tal van variaties op de twist en soortgelijke dansjes. Toen Don Covay en John Berry in 1960 "Pony Time" uitbrachten met "The Goodtimers" en hier lokaal wat succes mee boekten werd dit vrijwel meteen door Chubby Checker gecoverd. Checkers versie steeg door naar nummer 1 en bleef maar liefst 16 weken genoteerd staan in 1961.

Na 1963 was de danshype een beetje over en Checker concentreerde zich op Europa dat qua muziek een beetje achterliep op de VS. In deze tijd leerde hij op de Duitse Bierfesten de Nederlandse Catharina Lodders, de Miss World van 1962 kennen. En passant nam hij in navolging van Elvis met 'Muss I denn (Wooden heart)' het Duitse kindervolkslied 'Good old Schwäbische Eisenbahn' op, beter bekend als 'Troola, troola, troola la'. De b-zijde is 'Autobahn Baby'.

Hij trouwde in 1964 met Catharina Lodders en uit het huwelijk werden drie kinderen geboren, het gezin woonde in een buitenwijk van Philadelphia. Ook nam hij samen met de nederpopgroep ZZ & De Maskers in 1965 de hits "Baby Baby Balla Balla" en "Slopping in Las Vegas" op.

Op 23 juni 1970 wordt Checker samen met 3 anderen gearresteerd bij Niagara Falls, als er drugs in hun auto gevonden worden.

In 1983 wordt zijn buitenechtelijke dochter, Mistie Williams geboren die het later tot beroeps-basketbalspeelster bij de Houston Comets in de Women's National Basketball Association schopt.

In 1988 wordt The Twist voor de derde keer een hit, nu echter met de Fat Boys. Het nummer behaalt dit keer de 16e plaats in de hitlijsten.

Checker kon de rest van zijn leven op zijn muzikale successen teren. In 2000 begon hij een groothandel in snacks genaamd The Last Twist, Inc. en Chubby Checker Snacks. Tevens introduceerde hij de Checkerlicious Express, een rijdende snack roadshow met Checker zelf aan het stuur.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Chubby_Checker

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.