muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christoph Eschenbach

Christoph Eschenbach geb. 20-2-1940 in Breslau
Duits pianist en dirigent

Eschenbach is de zoon van een muziekwetenschapper en krijgt zijn eerste piano-opleiding vanaf 1948 bij Wallydore Eschenbach. Al op tienjarige leeftijd wint hij de eerste prijs bij het Hamburgse Steinway-Concours.

Hij studeerde aan de Kölner Musikhochschule bij Hans-Otto Schmidt-Neuhaus en bezocht op aanbeveling van Eugen Jochum de Hamburgse Hochschule für Musik, waar hij deel uitmaakte van de pianistenklas van Eliza Hansen. In orkestleiding kreeg hij les van Wilhelm Brückner-Rüggeberg. Hij sloot zijn studie aan de Hogeschool in 1963 cum-laude af.

In 1965 begon zijn solistencarrière als pianist, direct nadat hij het Internationale Clara-Haskil-Concours in Luzern gewonnen had. Al snel groeit Christoph Eschenbach zowel nationaal als internationaal uit tot een van de meest gevraagde pianisten van zijn generatie. Naast engagementen als solist is hij ook op het gebied van de kamermuziek actief en speelt hij samen met studiegenoot Justus Frantz in een pianoduo. Bovendien treedt hij op als liederenbegeleider van o.a. Dietrich Fischer-Dieskau.

Zijn debuut als dirigent vierde Eschenbach in 1973 met een uitvoering van Anton Bruckners 3e Symfonie. Van 1979 tot 1983 bekleedde hij het ambt van eerste dirigent van de Pfälzische Philharmonie in Ludwigshafen. Tegelijkertijd werkte hij als eerste vaste gastdirigent van het Tonhalle-Orchester Zürich en had hij daarbij gastoptredens bij de Wiener Philharmoniker, het Radio-Symphonie Orchester Berlin alsook bij het London Philharmonic Orchestra.

In 1981 werd hij voor drie jaar chefdirigent van het Tonhalle-Orchester en tegelijkertijd artistiek leider van de Tonhalle-Gesellschaft. Sinds 1988 bekleedde was hij chefdirigent bij het Houston Symphony Orchestra in Texas. In het seizoen 1998/99 wordt Christoph Eschenbach naar het zich laat aanzien de opvolger van Herbert Blomstedt als chefdirigent van het NDR-Symfonieorchester Hamburg. Bovendien krijgt hij vanaf oktober 1998 de artistieke leiding van het "Schleswig Holstein Musik Festival

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.