muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christoph Dohnanyi

Christoph von Dohnányi geb. 8-9-1929 in Berlijn
Duits dirigent

Christoph von Dohnányi was de kleinzoon van Ernst von Dohnányi (1877-1960). Na de W.O. II begon hij eerst aan een rechtenstudie in München, die hij in 1948 opgaf voor een muziekstudie aan de Musikhochschule aldaar. In 1952 haalde Georg Solti hem als koorrepetitor en orkestdirigent naar de opera van Frankfurt.
In 1957 werd hij 'eerste dirigent' van de stad Lübeck, zes jaar later (1963)bekleedde hij dezelfde post in Kassel. Vanaf 1964 was von Dohnányi tegelijkertijd werkzaam als chefdirigent van het Simfonieorkest van de Westdeutsche Rundfunk. In 1968 werd hij gekozen tot 'eerste dirigent', vier jaar later tot operadirecteur van de Städtische Bühnen van Frankfurt/M. Aan het einde van het seizoen 1976/77 nam hij het ambt van intendant en de muzikale hoogste leiding op zich van de Hamburgse Staatsoper. In 1982 legde hij deze functie weer neer.

In 1984 werd Christoph von Dohnányi benoemd als opvolger van Lorin Maazel als chefdirigent van het Cleveland Orchestra. Hij stond herhaaldelijk als gastdirigent voor Het Koninklijk Concertgebouworkest en de Berliner Philharmoniker. Beroemd zijn zijn interpretaties van het repertoire van de Tweede Weense School (Schönberg, Webern, Alban Berg).
In Juli van het jaar 1997 verlengde hij zijn tot het jaar 2000 lopende contract voor onbepaalde tijd. Sinds september 1997 bekleedt hij bovendien de positie van 'principal conductor' van het London Philharmonic Orchestra.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.