muziekbus
Dit artikel is 14-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christine Schornsheim

Duits cembalo, piano, orgel en basso continuo speelster, geboren in Berlijn in 1959

Christine Schornsheim behoort tot de internationaal vermaarde specialisten op het gebied van de Oude Muziek en is als soliste op cembalo en hammerflügel evenzo gevraagd als muzikale partner van Peter Schreier, Andreas Staier, Christoph Huntgeburth, Mary Utiger, Ulla Bundies, het Reicha'schen Quintett evenals lid van het nieuw opgerichte Ensemble "Münchener Cammer-Music".

Biografie
De Duitse klaveciniste en organiste Christine Schornsheim studeerde aan de Spezialschule für Musik Berlin van 1969 tot 1976. Daarna studeerde ze tot 1982 piano aan de Hochschule für Musik in Berlijn. Van 1982 tot 1983 was zij solo-repetitor aan het Hans-Otto-Theater in Potsdam. Zij voltooide haar opleiding door meesterklassen bij te wonen van Gustav Leonhardt, Ton Koopman, Johann Sonnleitner en Andreas Staier.

Sinds 1985 is Christine Schornsheim actief als freelance klavecinist en heeft ze opgetreden met dirigenten als Sir Georg Solti, Seiji Ozawa, Claudio Abbado, Leopold Hager, Peter Schreier, Marcus Creed, Georg Christoph Biller, Helmuth Rilling, Gilbert Varga, Hermann Max en Christoph Poppen.

Sinds 1985 verschijnt Schornsheim regelmatig als gastsolist op de klavecimbel en de hammerflügel op verschillende festivals, zoals het Schleswig-Holstein-Muziekfestival, het Europese Muziekfeest in Stuttgart, de Weense Orgeldagen, de Nürnberger Orgelweken, de Berlijnse Bach-dagen, de Ansbacher Bachweek, de dagen voor Oude Muziek in Berlijn, Regensburg en Herne, de Brühler Schloßkonzerten zowel als de internationale Bach-Festen.
Zij maakte concerttournees naar de meeste Europese landen, evenals naar Israël, Japan en de V.S. en verder verschijnt zij regelmatig in de belangrijkste Duitse culturele centra.

Als liedbegeleidster van Peter Schreier maakte Schornsheim in 1994 een succesvol debuut op de hammerflügel. Haar belangrijkste muzikale partners zijn Andreas Staier met concerten op twee klavecimbels, Christoph Huntgeburth, Ulla Bundies en Mary Utiger.
Sinds de herfst van 2003 is zij lid van het nieuw opgerichte ensemble "Münchener Cammer-Music". Ook treedt zij op als cembalist met de Berliner Barock-Compagney.

Christine Schornsheim heeft meegewerkt aan talrijke hooggewaardeerde opname- en uitzendproducties. Zij heeft bijvoorbeeld de Goldberg Variaties opgenomen en vele andere klavecimbelwerken van J. S. Bach, enkele van de zelden gehoorde, verscheidene pianoconcerten van W. A. Mozart en samen met de fluitist Christoph Huntgeburth nam zij voor de eerste keer werken op van L. van Beethoven voor fluit en piano.
Daarenboven zijn er vele opnamen waarin ze heeft meegewerkt als clavecimbel continuo speelster, als organiste en als kamermusicus.

In 1999 ontving Schornsheim de ECHO-Klassikpreis voor het opnemen van de drie klavecimbelconcerten van C.P.E. Bach, W.F. Bach en J.Ch. Bach verschenen op Capriccio. In februari 2005 verscheen op Cappriccio/WDR de complete pianowerken van J. Haydn, gespeeld op vijf historische toetseninstrumenten. Aan deze opname werd in Frankrijk de "Diapason d'or mei 2005" en de "Diapason d'or Jahrespreis 2005" toegekend en in Duitsland kreeg het de "Preis der Deutschen Schallplattenkritik" en de "Echo Klassik 2005".

Van 1988 tot 1992 bekleedde Schornsheim een opleidingspost voor klavecimbel en generale bas aan de Hochschule für Musik und Theater te Leipzig.
In november 1992 werd zij benoemd tot professor voor cembalo en hammerflügel aan dit instituut en leidde zij vijf jaar lang de Vakrichting Oude Muziek.
In oktober 2002 werd Christine Schornsheim cembalo professor aan de Hochschule für Musik und Theater in München en beëindigde haar doceeractiviteiten in Leipzig.

Sinds 1992 wordt zij regelmatig uitgenodigd als jurylid voor internationale klavecimbelcompetities.

websites: www.christine-schornsheim.de en www.bach-cantatas.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.