muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christian ThielemannChristian Thielemann geboren Berlijn 1 april 1959
Duits dirigent

Christian Thielemann werd in Berlijn geboren en studeerde daar altviool, piano en directie. In 1979 begon hij zijn muzikale carrière als koorrepetitor aan de Deutsche Oper in Berlijn met Heinrich Hollreiser en werd hij assistent bij Herbert von Karajan in Berlijn en Salzburg.

Thielemann werd eerste gastdirigent aan het Teatro Comunale in Bologna, in 1985 eerste kapelmeester aan de Opera in Düsseldorf en was van 1988-92 Generalmusikdirektor van de Opera in Nürnberg.

In 1991 maakte Thielemann zijn debuut in de VS, toen hij een nieuwe productie van Elektra van Strauss in San Fransisco dirigeerde. Daarna volgden al snel engagementen aan de Metropolitan Opera.

Vanaf 1997 werd Thielemann Generalmusikdirektor van de Deutsche Oper in Berlijn met een contract dat tot 2007 zou duren. Echter wegens conflicten besloot hij in 2004 zijn ontslag in te dienen. Hij treedt ook regelmatig met het Wiener Philharmoniker en andere belangrijke orkesten op. Thielemann werd in september 2004 Eerste dirigent van het Münchner Philharmoniker.

Op 19 november 1987 debuteerde Thielemann aan de Wiener Staatsoper met Così fan tutte, voorts Le nozze di Figaro en La Traviata en dirigeerde in mei 2003 de nieuwe productie van Tristan und Isolde. Thielemann dirigeert regelmatig aan de Bayreuth en Salzburg Festivals.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.