kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christian Neefe

Christian Gottlob NeefeChristian Gottlob Neefe geboren Chemnitz 5 februari 1748, gestorven Dessau 26 januari 1798
Duits componist, organist, dirigent en pedagoog

Hoewel hij vooral bekend is als piano-, orgel-, theorie- en compositieleraar van de jonge Beethoven is hij ook als componist zeker succesvol geweest.

Christian Neefe studeerde vanaf zijn 19de jaar rechten in Leipzig, en beëindigde die studie in 1771 met zijn eerste staatsexamen. In datzelfde jaar stichtte John Adam Hiller zijn Singschule in Leipzig en Neefe werd een der eerste leerlingen. Hiller spoorde Neefe aan om ook te gaan componeren.

Op aanbeveling van Hiller volgde Neefe deze in 1776 tot 1779 op als kapelmeester bij Seylers theaterensemble, een reizend gezelschap, dat naar Dresden, Frankfurt am Main, Mainz en Keulen ging. Later werd hij kapelmeester aan het hoftheater van de keurvorst (tot 1784). Daarnaast werd Neefe in 1782 hoforganist van de aartsbisschop van Keulen, die in Bonn resideerde. Ook was hij af en toe kapelmeester van de hofmuziek en de kerkmuziek.

Als hoforganist had Neefe de taak om leerlingen op te leiden. Als docent in de vakken piano, orgel en compositie was zijn beroemdste leerling vanaf 1782 Ludwig von Beethoven, van wie hij de eerste leraar was. Neefe was ook degene die bekendheid gaf aan de eerste werken van Beethoven, waaronder Variations pour le Clavecin sur une Marche de Mr. Dressler.

Vanaf 1796 werd Neefe benoemd tot directeur van het operatheater te Dessau, en had als componist van opera's, Singspiele en operettes met diverse werken veel succes. Vooral geliefd waren Die Apotheke, 1771; Amors Guckkasten, 1772; Adelheid von Veltheim, 1781. Neefe heeft daarnaast ook talrijke instrumentale werken geschreven waaronder veel werken voor klavier.
Ook componeerde hij liederen onder meer Klopstocks Oden, 1776; Vademecum für Liebhaber des Gesangs und Klaviers, 1780; Bilder und Träume, 1798.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.