kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christian Erbach

Christian Erbach geb. Gau-Algesheim (Rhein) 1570 - Augsburg 1635
Duits componist en organist

Over Erbachs jeugd is weinig bekend, behalve dat hij al jong met zijn muzikale vorming begon. Als zijn eerste composite geldt een werk dat in een verzameling Litanieën verscheen 'Thesaurus litaniarum', samengesteld door Georgius Victorinus, een musicus uit München. Uit manuscripten uit het klooster 'St. Ulrich und Afra' van Augsburg blijkt dat Erbach sinds 1597 in deze stad werkzaam was en hier voor de rest van zijn leven is gebleven.

ca 1600 kwam hij in dienst als organist bij Markus Fugger en in 1602 werd hij de opvolger van Hassler als stadsorganist en in 1625 volgde hij Erasmus Mayr op als organist aan de kathedraal.
In 1603 werd hij zo ernstig ziek dat hij het amper overleefde en in het voorwoord van zijn tweede Motettenboek schrijft hij: Surrexi ergo non tam de lectulo quam tulo (ik ben niet zo zeer uit bed opgestaan als wel uit het graf opgestaan). Er volgde een periode van grote compositorische activiteit en hij schreef 150 motetten, ongeveer de helft van zijn Koraalcomposities.

Erbach verwierf grote aanzien als orgeldeskundige en pedagoog. Het opleiden van studenten sinds 1912 kostte hem steeds meer tijd, wat William K. Haldeman als verklaring zag voor het feit dat Erbach compositorisch veel minder actief was. Onder zijn leerlingen waren, Johann Aichmiller, Daniel Bollius, Jakob Denzler, Melchior Garenhirsch, Johann Gesell, Georg Hecht, Johannes Klemm, Georg Philipp Merz, Johannes Mozart, Heinrich Pfendner, Renatus Sprengnotter, Christoph Stoz en Felix Zimmermann.

Werken: Modi sacri seu cantus musici vocibus 4, 5, 6, 7, 8 et pluribus (3 delen 1600-1606); motetten in 4, 6 en 8 stemmen; orgelstukken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 12.