muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christian Cannabich

Johann Christian Innocenz Bonaventura Cannabich geb. Mannheim 1731 - gest. Frankfurt am Main 1798
Duits violist, dirigent en componist

Zijn vaders naam M.F. Cannabich stond op de eerste bewaard gebleven ledenlijst (1723) van het Mannheimer hoforkest. Canabich werd een van de beroemdste vertegenwoordigers van de 'Mannheimer school'. Al toen hij 13 jaar was maakte Christian Cannabich deel uit van de kapel waarvan Stamitz concertmeester was en die hem verder opleidde in het vioolspel en de compositieleer.

Nadat hij in Italië gestudeerd had bij N. Jommeli (1714-1774) en G.B. Sammartini (1701-1775) volgde hij de overleden Stamitz op als aanvoerder van de violen.

In 1774 werd C. Cannabich benoemd tot 'Director der Instrumental-Musik'(orkestdirecteur), wat hem tot een van de eerste symfonie-dirigenten van de historie maakte. Hij voerde de regels 'gelijke vingerzettingen en gelijke streken' in, ook voerde hij de techniek der dynamische schakeringen van 'Frühlingshauch' tot 'Donner' tot het uiterste op en eiste een nauwkeurige notering daarvan.
Hij gaf als eerste in zijn composities de klarinetten belangrijke functies, wendde de blazers voor het eerst consequent in paren aan en maakte de altvioolpartij los van de starre bas-verdubbeling. Hij kan beschouwd worden als de grondlegger van het moderne orkestspel en de 'klassieke' instrumentatiekunst.

Christian Cannabich dirigeerde door met zijn viool de maat aan te geven, terwijl hij er tegelijkertijd de eerste partij op speelde, en met zijn hoofd en ellebogen deelde hij disciplinaire waarschuwingen uit en maakte hij zijn dynamische bedoelingen duidelijk.

In 1778 ging Canabich naar München waar hij de leiding kreeg over het grootste orkest ter wereld in die tijd, waarmee hij ook af en toe 'openbare' concerten gaf.

Zijn werk bevat meer dan 100 symfonieën.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.