muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christa LudwigChrista Ludwig geboren Berlijn 16-3-1928
Duits mezzosopraan

Christa Ludwig werd geboren in een muzikale familie, haar vader, Anton Ludwig, was een tenor en haar moeder de mezzo-sopraan Eugenie Besalla-Ludwig, die zong aan de Aachen Opera in de periode dat Herbert von Karajan daar dirigent was. Zij zong daar rollen van Senta tot Rezia tot Azucena, van Ulrica tot Elektra en Fidelio. Op haar veertigste had zij haar stem verwoest en moest zij haar carrière opgeven.

Christa Ludwigs studeerde voornamelijk bij haar moeder, alsookin Frankfurt am Main bij Hüni-Mihacsek. Op haar achttiende jaar in 1946, maakte zij haar debuut als Orlovsky in Frankfurt, waar zij tot 1952 zong. Van 1952 tot 1954 was zij lid van de Darmstadt Oper en van 1954-55 zong zij aan de Staatsoper van Hannover.

In 1955 kwam Ludwig bij de Weense Staatsoper, waar zij een van hun hoofdartiesten werd en in 1962 tot Kammersängerin werd benoemd en meer dan 30 jaar met het gezelschap optrad. In 1954 maakte Ludwig haar debuut aan het Salzburg Festival als Cherubino in Le Nozze di Figaro, en bleef daar tot 1981 regelmatig optreden.
In 1966 maakte Ludwig haar debuut aan het Bayreuth Festival, als Brangäne in Tristan und Isolde; ook zong zij daar Kundry.

In 1959 maakt Ludwig haar Amerikaanse debuut aan de Lyric Opera in Chicago als Dorabella in Così fan tutte. In de Metropolitan Opera (1959-1990) waren haar rollen onder meer de vrouw van Dyer (Die Frau ohne Schatten), Dido (Les Troyens), Kundry (Parsifal), Ortrud, Marschallin (Der Rosenkavalier), Charlotte, Waltraute, Fricka en Klytemnestra (Elektra).

Ludwig verscheen voor het eerst aan de Covent Garden Opera in 1968 als Amneris in Aïda en keerde nog terug als Carmen.

De drie dirigenten die Ludwig het meest beïnvloed hebben waren Karl Böhm, Herbert von Karajan en Leonard Bernstein. Zij zong ook nog in Hamburg, San Fransisco, München, La Scala (Milaan) en Parijs. Haar repertoire omvatte alle mezzo-rollen en enkele sopraan rollen waaronder, Leonore (Fidelio), Dyer's vrouw, Lady Macbeth (Macbeth), Judith, Marschallin en andere.

Buiten haar opera optredens gaf Ludwig ook regelmatig Lieder recitals alsook als solist met met orkesten. Haar optredens van Schubert, Schumann, Brahms, Wolf, Mahler en Strauss worden zeer bewonderd. Ludwig zong ook Bach en zij voerde diens meeste belangrijke vocale werken uit en nam deze op.

Van 1957 tot 1971 was Ludwig getrouwd met de bas-bariton zanger Walter Berry en zij traden vaak samen op. In 1972 trouwde zij met de Franse regisseur Jean-Emile Deiber.

In 1993-94 maakte Ludwig een afscheids Lieder tournee in Europa en de VS en tijdens haar afscheid in de Metropolitan zong Ludwig Fricka in Die Walküre.

In 1980 ontving Ludwig de Gouden Ring van Weense Staatsopera en in 1981 werd zij tot erelid benoemd.In 1989 werd zij door de Franse regering geëerd als Chevalier van de Légion d'honneur en als Commandeur de l'Ordre des arts et des lettres. Haar biografie werd gepubliceerd als "…und ich wäre so gern Primadonna geworden" (Berlijn, 1994).

Christa Ludwig geeft regelmatig les aan jonge zangers in master-classes.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.