muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

choreografie

Choreografie

(choreia=reidans)

Ontwerpen of noteren/beschrijven van Balletten en dansfiguren.

Ontwerpen van theaterdans door samenvoeging van bestaande of nieuwe dansbewegingen tot een Ballet of dansvoorstelling. Had aanvankelijk de betekenis van wat nu dansnotatie heet: het systematisch noteren van danspassen. De huidige betekenis kreeg de term aan het einde van de 19e eeuw.

Als de choreograaf de gekozen muziek beluistert ontstaan er in zijn hoofd de beelden van dansbewegingen: allerlei beelden zoals het ballet er volgens hem moet gaan uitzien. In de balletstudio probeert hij dan de dansbewegingen en de passen die hij van plan is in zijn ballet te verwerken, uit, alleen of samen met de dansers. Hij kan dat heel goed voorbereid doen, met elke pas al vastgelegd in zijn hoofd, of al improviserend en spontaan, afhankelijk van de reacties van de dansers op de muziek. Bij het maken van een choreografie moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met de fysieke en expressieve mogelijkheden van de dansers en de ruimte die de choreograaf op het podium beschikbaar heeft.

Een ballet begint bij de choreograaf, de bedenker van een ballet. De choreograaf haalt zijn idee├źn voor een ballet uit allerlei bronnen: mythologie, literatuur, toneelstukken. Hij bedenkt bij die verhalen dansbewegingen die ondersteund door muziek,decors, kostuums en belichting het verhaal op 'dansante' manier vertellen. Soms kiest de choreograaf voor bestaande muziek, maar ook komt het voor dat speciaal voor een ballet muziek gecomponeerd wordt. Uiteraard is dan de samenwerking tussen choreograaf en componist zeer belangrijk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.