muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Chet BakerChesney Henry Baker Jr. geboren Yale, Oklahoma 23-12-1929, gestorven Amsterdam 13-5-1988
Amerikaans jazztrompettist en zanger

Chet's vader, Chesney Sr. was een gitarist die in lokale country & western bands speelde. Toen Chet 10 jaar was verhuisde de familie naar Zuid Californië. Zijn vader, die hem aanmoedigde verder te gaan in de muziek kocht een trombone voor Chet. Omdat de twaalfjarige jongen het een moeilijk hanteerbaar instrument vond, besloot hij dit te verruilen voor een trompet en speelde trompet gedurende zijn gehele middelbare schooltijd en tijdens zijn college tijd.

In 1946 moest Baker in militaire dienst en speelde hij in de Army Band in Berlijn. Na terugkeer, vervolgde hij zijn studie aan het El Camino College. In 1952 speelde hij met Charlie Parker en werd lid van Gerry Mulligan's (pianoloze) kwartet. Ze traden regelmatig op in The Haig in Hollywood.

In 1953 vormde Baker zijn eigen band met Russ Freeman aan de piano. Het Chet Baker Quartet had veel succes zowel met hun tournees als met hun opnamen. Eind jaren vijftig was Chet Baker inmiddels verslaafd geraakt aan heroïne en stond zijn leven in het teken van schandalen en arrestaties.

Baker bracht het grootste deel van de zestiger jaren in Europa door, waarbij hij onregelmatig opnames maakte en regelmatig in problemen kwam. Hij maakte een aantal opmerkelijke opnamen in de eerste helft van de zestiger jaren, zoals de Prestige opnamen van 1965, soms overstappend op de bugel. De tweede helft van de zestiger jaren was een tijd dat Baker enige afschuwelijke muziek opnam, en uiteindelijk het spelen opgaf nadat hij vrijwel al zijn boventanden kwijt was geraakt. Door jaren van drugsmisbruik waren zijn tanden ernstig aangetast en in juli 1966 werd hij aangevallen, waarbij zijn tanden nog verder beschadigd raakten.

In het begin van de jaren zeventig begon Baker te leren spelen met een kunstgebit. In het begin van 1974 maakte hij opnames en toerde hij regematig. Ondanks de effecten van zijn leeftijd, de drugs en zijn kunstgebit werd hij daadwerkelijk beter in die latere jaren. Baker's optredens in de tachtiger jaren waren onvoorspelbaar. Soms kwam hij opdagen en gaf hij het beste optreden uit zijn carrière, soms gaf hij een slecht optreden en soms kwam hij gewoon niet opdagen.

Chet Baker's turbulente leven kwam tot een bizar en tragisch einde op 13 mei 1988 in Amsterdam. Chet viel uit een open raam van zijn hotelkamer, waarbij hij op het beton viel twee verdiepingen lager.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.