muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Charles Wuorinen

Amerikaans componist, pianist en dirigent, New York 1938

New York Philharmonic Young composers' Award.

Pulitzer Prize in Music (1970) voor zijn elektronische werk Time's Enconium.

In 1974 kreeg Wuorinen het verzoek van de weduwe van Stravinsky, om op basis van haar echtgenoot's laatste aantekeningen een werk te componeren, wat resulteerde in het prachtige Reliquary for Igor Stravinsky.

Belangrijk werk o.a. de komische opera The W. of Babylon, een serie van drie balletten The Dante Trilogy, verder: Rhapsody for Violin and Orchestra, The Golden Dance, Genesis.

Professor compositie aan de Rutgers University

Charles Wuorinen geldt als een productief en vaak onderscheiden componist. Hij behoort tot de Amerikaanse componisten die de seriële erfenis van Schönberg en Stravinsky hebben doordacht. Wuorinen is er goed in geslaagd om het midden te houden tussen theoretisch maniërisme en muzikaal plezier: hij zal niemand lastig vallen met een twaalftoonbegroting, maar hij pleit er wel voor een soort integriteit van het metier. In zijn 'traktaat' Simple Composition legt Wuorinen uit dat een reeks niet alleen maar een grabbelton met noten is, maar ook iets om (op fractal-achtige wijze) allerlei macro- en microstructuren mee te bepalen. Amerikaanse' muziek in de twintigste eeuw bestaat, is het wel dit: afkeer van ieder dogmatisme en de daarmee gepaard gaande onvoorwaardelijke, niet aan voorgeschreven stijlen, scholen of stromingen gebonden vrijheid van de componist. Dat is niet verwonderlijk in een land dat een 'melting pot' is van verschillende landschappen, culturele en etnische invloeden. Eclecticisme is dus troef en dat maakt kiezen binnen het pluralistische en onsystematische van Amerikaanse muziek bijzonder moeilijk. Toch willen deze vijf concerten enkele hoofdtendensen opsporen die ons inziens belangrijke sonore routes doorheen het kleurrijke Amerikaanse muzieklandschap vertegenwoordigen. Een eerste is de stroming die nog het dichtst aansluit bij de Europese post-Weberniaanse klankwereld. Die invloed toont zich het sterkst bij componisten als Elliott Carter (°1908), Charles Wuorinen (°1938) en Mario Davidovsky (°1934). www.desingel.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.