muziekbus
Dit artikel is 28-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Charles Gounod

Charles François Gounod (St. Cloud, 17-6-1818 - St. Cloud, 18-10-1893) de Franse componist voor vooral de zangstem was kapelmeester, organist, directeur van de Orphéon, later oprichter van Gounod's Choir het huidige Royal Choir Society.

Charles Gounod was de zoon van de schilder François Louis Gounod en de pianiste Victoire Lemachois, die zijn groot muzikaal talent vroeg ontdekten en hem muzikaal stimuleerden. Charles nam eerst privélessen bij Anton Reicha in Parijs. Na diens dood zette hij zijn studie voort aan het Parijse conservatorium bij Jean Francois Lesueur, Henri Montan Berton, Fernando Paer en Fromental Halévy.

In 1839 won hij na meerdere mislukte pogingen de Grand Prix de Rome met zijn cantate Fernand. Gounod reisde naar Italië, om daar de muziek van de oude meesters te bestuderen.

In Parijs teruggekeerd, werd hij kapelmeester en organist. Van 1852 tot 1860 was hij directeur van de Orphéon van de stad Parijs. Behalve Palestrina bestudeerde hij in deze tijd de Duitse klassieken en Mendelssohn, Schumann en Berlioz.

De jaren 1870 tot 1875 bracht hij in Londen door en richtte daar het Gounod's Choir op, dat later uitgroeide tot de huidige Royal Choral Society.

Nadat hij zich eerst geheel aan het componeren van opera's had gewijd - hij schreef in totaal 12 opera's - richtte Gounod zich gedurende zijn laatste levensjaren voornamelijk op de kerkmuziek.

Hij componeerde o.a. ca 180 liederen voor zangstem en piano, toneelmuziek en opera's, 15 missen en requiems, 5 oratoria en 2 symfonieën. De populairste compositie van Gounod is wel de Méditation sur le 1er Prélude de Bach uit het jaar 1852. Hier componeerde Gounod op het preludium in C gr. t. uit het eerste deel van het Wohltemperierte Klavier een sopraanmelodie met viool en harmonium. Pas in 1859 voegde hij de woorden toe van een gedicht getiteld "Ave Maria".

Keuze uit de opera's: Faust (Parijs 1859), La Reine de Saba ( 1862), Roméo et Juliette (1867).

Het is de grote verdienste van C.F. Gounod geweest, dat hij de opéra-comique nadien weer zuiverde van elementen die vreemd waren aan het wezen ervan, en van zekere buitenlandse invloeden (Meyerbeer en Rossini), om aldus in deze typisch Franse kunstvorm de nationale waarden van evenwicht, klaarheid en discrete gevoelsexpressie opnieuw in ere te herstellen.

Als schepper van de 'opéra de demi-caractère' heeft Gounod ontegenzeglijk de weg gebaand voor componisten als Georges Bizet, Massenet, Chabrier, Messager, een weg die tot in de 20ste eeuw vervolgd werd door Reynaldo Hahn, Louis Beyds, Henri Sauguet, Georges Auric en zelfs Jacques Ibert, Jean Françaix, Arthur Honegger en Darius Milhaud, voor zover deze laatste figuren zich in het randgebied tussen operette en opera buffa bewogen hebben.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.