muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Charles Dancla

Jean Charles Dancla geb. Bagnères- de- Bigorre, Haut- Pyrénées, 19-12-1817, gest. Tunis 9-11-1907
Frans violist en componist

Dancla kreeg eerst les van Dussert in zijn woonplaats. Op zijn negende jaar kreeg hij de gelegenheid om voor Rode te spelen die zo onder de indruk was dat hij hem introductiebrieven gaf voor Baillot, Cherubini en Kreutzer. Cherubini was toen directeur van het Parijse conservatorium.

Van 1828-40 studeerde hij aan het Parijse conservatorium bij Paul Guérin en Baillot, waarbij hij in 1833 een eerste prijs won. Daarna ging hij contrapunt en fuga studeren bij Halévy en compositie bij Berton. Een aantal van zijn medestudenten waren Gounod, Bousquet en César Franck. Tijdens zijn studie compositie speelde Dancla regelmatig in de Parijse theater orkesten en volgde al snel Javault op als leider van de Opéra-Comique. Hiermee kon hij zijn familie ondersteunen en zorgde ervoor dat zowel hij als zijn broers, Arnaud (1819- 1862; violincellist en auteur van een belangrijke violincellomethode) en Léopold (1822- 1895; violist en componist van kamermuziek) aan het conservatorium konden studeren. Hij was toen nog maar 17 jaar.

In 1834 was Dancla lid van Habeneck's Société des Concerts van het conservatorium in Parijs en was hier eerste violist van 1841-63, waarbij hij ook solo optrad. Dancla's leraar Baillot gaf vaak kwartet uitvoeringen van Bocherini, Haydn, Mozart en Beethoven, wat de familie Dancla inspireerde om in 1839 een kamermuziek ensemble te vormen, bestaande uit Charles, zijn broers die viool en violoncello speelden en zijn zuster die piano speelde. Deze concerten Bij Hesselbein thuis werden een terugkerend fenomeen in het Parijse concertseizoen.

Dancla, die teleurgesteld was dat hij Baillot niet opvolgde als eerste vioolleraar en de post van assistent dirigent bij de Opéra-Comique weigerde, verliet Parijs en werkte 2 jaar lang bij de posterijen van Cholet. Hij bleef wel regelmatig vioolspelen met zijn familie in Parijs alsook in Cholet.

Dancla keerde terug naar Parijs, waar hij een baan in het bestuur van de posterijen kreeg. In 1855 werd hem een post aangeboden aan het conservatorium. In 1860 werd hij hoogleraar voor de viool, een ambt dat hij 32 jaar bekleedde tot hij onwillig met pensioen moest in 1892. Op zijn 72ste jaar trad hij nog steeds op met zijn eigen stukken.

Dancla's faam was gebaseerd op zijn composities aangezien hij geen tournees maakte. Onder zijn leerlingen op het conservatorium waren de Amerikaanse violiste Maud Powell en de Italiaanse violisten Achille Simonetti en Francesco de Guarnieri.

Dancla was een vruchtbaar componist en won 7 prijzen met zijn 14 strijkkwartetten en zijn werken voor mannenkoor. Zijn muziek leeft vooral voort door zijn didactische werken. Hij componeerde ruim 130 werken voor de viool, w.o. Ecole du mécanisme, zijn 20 Etudes brillantes, Airs Varieés (gebaseerd op beroemde opera thema's uit zijn tijd) Méthode élémentaire et progressive de violon (gepubliceerd door Ricordi). Verder 3 boeken over de School van de melodie (gepubliceerd door Schott). Hij was de laatste violist van de klassieke Franse school.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.