muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cesar Antonovitsj Cui

César Antonovitsj Cui

geb. Wilna 18-1-1835, gest. St.- Petersburg 24-3-1918
Russisch componist

Cui was de zoon van een Franse officier, die na Napoleons veldtocht van 1812 achterbleef in Rusland en trouwde met een Litouwse en leraar Frans werd in Wilna. Als jongen kreeg Cui muziekles van de Pool S. Moniuszko. Hij begon zijn loopbaan als genie-officier, die hij afsloot als luitenant generaal en professor in de vestingbouwkunde in St. Petersburg. Later studeerde hij muziek bij Dargomyzjski en Balakirev. Hij behoorde tot 'Het Machtige Hoopje' van de vijf vooruitstrevende Russische componisten : Balakirew, Borodin, Cui Moessorgski en Rimski-Korssakow.

Als componist is hij niet typisch Russisch, hij werd sterk beïnvloed door de Franse en Duitse muziek door componisten, als Chopin, Berlioz, Liszt en in het bijzonder Schumann. Hij instrumenteerde en voltooide de opera De jaarmarkt van Sorotsjinski van Moessorgski (1917). Hij schreef talrijke tijdschriftartikelen en kritieken.

Werken: 11 opera's w.o. William Ratcliff (naar Heine); De Hopmansdochter (naar Poesjkin); koormuziek; orkestwerken: 4 suites, 2 scherzi, tarantella en Marche solennelle; kamermuziek; pianomuziek; meer dan 200 liederen.
Geschrift: La musique en Russie (1880).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.