muziekbus
Dit artikel is 02-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cembalo

Oud snaarinstrument, ook wel ingedeeld bij de toetsinstrumenten

Zie klavecimbel...

De belangrijkste van de twee voorlopers van de huidige piano. Het andere type is het klavichord.

Het hakkebord of cembalo (Hongarije) is een psalterium dat met lepelvormige stokken werd bespeeld. Hakkeborden bestonden al lang voordat ze in Europa bekend werden in Iran (santir), India (santoor).

Het klavecimbel is een tokkelchordofoon. Het instrument is bekend vanaf 1404 als clavicembalo. Het mechaniek maakt gebruik van een dokje van hout waaraan een tongetje met een ravepennetje is bevestigd. Het ravepennetje plukt aan de snaar. Zoals de naam clavicembalo al doet vermoeden is het klavecimbel een cembalo (een citer-achtig instrument met horizontaal gespannen snaren die met hamers aangeslagen worden) echter voorzien van een klavier.
Het klavecimbel beschikte uiteindelijk over verschillende register-mogelijkheden door gebruik te maken van dempers en flageoletten. Om de muziek van Couperin te kunnen spelen waren 2 klavieren en een omvang van ruim vijf oktaven nodig.

Lat.: clavis = sleutel, cymbalum [Gr.: kumbalon] = bekken;
Ital.: clavicembalo, gravicembalo, cembalo;
Nederlands: Cembalo, Klavecimbel
Engels: harpsichord
Duits: Kielfl├╝gel, Cembalo, klavecimbel
Frans: clavecin

Maestro al cembalo: In de barok leidde de klavecinist vanachter zijn klavecimbel het orkest.

Het cembalo chromatico lijkt op een gewoon clavecimbel, maar heeft tenminste twee boventoetsen per octaaf in gesplitste toestand, zodat men behalve Es ook Dis en behalve Gis ook As kan spelen. Door deze toevoeginkjes wordt de speelruimte voor de componist belangrijk groter.

Het virginaal onderscheidt zich van de cembalo en het spinet door zijn rechthoekige bouwwijze. Het was van de 16e tot de 18e eeuw het meest verbreide toetseninstrument in Engeland. De virginalisten schreven daar de eerste pianomuziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.